Мнозина казват, че Суперлигата вече съществува и това е Висшата лига. Очевидно става дума за икономическата мощ на английските клубове, които само през сезон 2022/23 са похарчили повече от 2,54 милиарда евро за трансфери, а най-близкото първенство, което е инвестирало най-много в нови футболисти, е Серия А на Италия, но на голямо разстояние – едва 763 милиона.

И всъщност това е тенденция, която съществува от дълго време, защото трябва да се върнем към 2001/02, за да намерим кампания, в която английската лига не е платила най-много за трансфери (тогава е Серия А). Но никога преди не е имало такава голяма разлика като сегашната.

Телевизионните договори и чуждестранните инвестиции са някои от основните причини, поради които Висшата лига на Острова се превърна в икономически най-мощната в света. Това обаче не се преобразува в задължителни спортни успехи. От последните десет издания на Шампионската лига само две са спечелени от англичани (Ливърпул и Челси). В Лига Европа данните не са много по-добри (три крайни победи за Обединеното кралство), докато Испания за същия период спечели по 6 издания на всяко от състезанията. И точно поради тази причина Висшата лига привлича все повече таланти от Ла Лига.

Последните няколко седмици бяха особено показателни. Само за половин месец от януарския пазар англичаните отмъкнаха трима от испанското първенство – Алекс Морено, Жоао Феликс и Куня. Не е много обичайно клуб да плаща за треньор, в средата на сезона, но именно това направи Астън Вила през октомври, за да привлече Унай Емери. В касата на Виляреал постъпиха 6 милиона евро, а заплатата от 7 милиона на година при бирмингамци е нещо, с което Жълтата подводница определено не можеше да се конкурира.

В последните 5 сезона сметката показва ясно, че Висшата лига на Англия е влюбена в играчите от испанската Ла Лига. Именно Испания е страната, в която английските клубове са оставили най-много пари – 1,127 милиарда евро. Следват плътно играчите от Франция, които са преминали на север срещу 1,108 млрд. евро, както и тези от Германия (1,026 млрд. евро). Далеч назад за италианците, които са получили „едва“ 821,2 млн. евро от трансфери на свои в Премиършип.

Франция позволява на повече играчи да напуснат в посока Англия, отколкото Испания (72 срещу 62 за посочения период), но това показва, че средната цена на тези от Ла Лига е доста по-висока.

Това обаче не е реципрочна връзка, защото испанските клубове не са в състояние да купуват толкова от Висшата лига. През сезон 2020/21 например (специална кампания поради пандемията) Ла Лига плати на Премиършип само за един футболист (Мората, 35 милиона евро). Останалите 16, които смениха Острова за топла Испания през тази кампания, бяха дадени под наем или с изтекъл договор. За сравнение, по същото време Висшата лига похарчи 244,5 милиона евро за играчи от Ла Лига като Томас Партей, Феран Торес, Джовани ло Селсо, Семедо, Регилон, Родриго, Диего Йоренте, Салису, Вилиан Жозе, Йодегард…

За петте сезона, които се анализират, Ла Лига е дала 439,3 млн. евро за 91 играчи от Висшата лига на Англия, което показва, че в отношенията си с тази футболна страна британците плащат скъпо, но продават далеч по-евтино. Казано по-друг начин, Висшата лига обира най-добрите играчи от Испания, докато Ла Лига в момента може да се докопа единствено до ненужните в Обединеното кралство.

Настоящата реалност е, че испанските клубове се намират в по-ниска позиция от английските, а това се доказва брилянтно от няколко сделки. Миналото лято Нюкасъл, завършил чак на 11-о място във ВЛ, успя без проблем да купи титулярния нападател на шестия в Ла Лига (Реал Сосиедад). 14-ият в Англия (Астън Вила) пък взе централния защитник на третия в Испания (Севиля). За Исак бяха платени 70 милиона, а за Диего Карлос – 31. Това са напълно приемливи суми за могъщите клубове на Острова, докато испанците не биха могли да откажат подобни средства. Ситуацията трудно би се променила, а в бъдеще изглежда, че разликата ще се увеличава все повече и повече.

НАЙ-СКЪПИТЕ ТРАНСФЕРИ ОТ ИСПАНСКИ В АНГЛИЙСКИ КЛУБОВЕ

Сезон     Име        Трансфер     Сума в евро

2018-19 Кепа       Aтлетик Б-Челси        80 млн.

2014-15 Ди Мария    Реал М-Манчестър Ю      75 млн.

2022-23 Каземиро     Реал М-Манчестър Ю      70 млн.

2022-23 Исак       Реал Сос-Нюкасъл    70 млн.

2017-18 Мората Реал М-Челси     66 млн.

2017-18 Лапорт  Aтлетик Б-Ман Сити 65 млн.

2019-20 Родри    Aтлетико-Ман Сити  63,7 млн.

2020-21 Томас    Aтлетико-Арсенал     50 млн.

2013-14 Йозил    Реал М-Арсенал 47 млн.

2019-20 Koвачич        Реал М-Челси     45 млн.

Иван КОРДОВИЯ, AS, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС