Декември месец беше преломен момент за развитието на сезона за италианския хегемон Ювентус. През него "бианконерите" изиграха няколко изключително важни срещи, които дадоха отговор на въпроса: "Способен ли е шампионът да продължи с превъзходното си представяне на Ботуша и в Шампионска лига?". И той е категоричен: "Да!".

Традиционно Юве започва сезоните под ръководството на Макс Алегри мудно и навлиза във върхова форма в края на календарната година и я задържа до края, което е в основите на успехите му. През лятото легендарното трио BBC – Леонардо Бонучи, Андреа Бардзали и Джорджо Киелини, се разби, след като първият изненадващо напусна в посока Милан. Това създаде още повече трусове при торинци, които допуснаха необичайно много голове във вратата си.

С времето обаче Юве се съвзе, както през последните години неизменно го правеше, макар че все си тръгваха ключови играчи – Карлос Тевес, Андреа Пирло, Артуро Видал, Алваро Мората, Пол Погба, Бонучи... Загубите от Лацио (1:2) и Сампдория (2:3) и равенството с Аталанта (2:2) в Серия "А" оставиха "старата госпожа" в подножието на върха преди декември. През този месец предстоеше решаващо гостуване на Олимпиакос в Шампионска лига, което беше взето с отличен – 2:0, но там продължаването едва ли подлежеше на съмнение, защото по същото време конкурентът Спортинг Лисабон имаше гостуване на Барселона.

Далеч по-сложна беше задачата на домашна сцена. Чудесното представяне на Наполи и Интер притисна Ювентус до стената. Близо до лидерите се намираше и Рома, който изоставаше от върха единствено заради отложеното гостуване на Сампдория. Самочувствието на трите съперника неизменно растеше с добрите им представяния, съчетани с някои по-бледи изяви на големия фаворит. Шест години неизменно маршируване към титлата няма как да не изхаби един отбор, но въпреки това в последните 26 дни Юве за сетен път демонстрира своето превъзходство над останалите.

И го направи по-възможно най-болезнения начин за тях. Победа с 1:0 над Наполи насред "Сан Паоло" с гол на Гонсало Игуаин, който не пропусна да "поздрави" бившия си шеф Аурелио Де Лаурентис. А тук южняците имаха невероятния шанс да дръпнат пред "черно-белите" със 7 точки и едва ли щяха да повторят грешката си от сезон 2015/16... Интер някак си успя да устиска 0:0 при гостуването си в Торино и този резултат беше приет за успех. Но последваха загубите на "нерадзурите" от Удинезе (1:3) и Сасуоло (0:1), което ги остави зад шампионите.

В навечерието на Бъдни вечер дойде голямото дерби с Рома. И още веднъж момчетата на Макс Алегри не сбъркаха. Иронията беше, че в герои се превърнаха бившите "вълци" Меди Бенатия, който вкара гола, вратарят Войсчех Счесни, спасил всичко възможно, както и моторът на Юве Миралем Пянич, който дърпа конците в средата на терена и се намира във формата на живота си. И всички тези успехи бяха постигнати без Пауло Дибала, който започна титуляр единствено на "Сан Паоло". Федерико Бернардески, Дъглас Коста също не са твърди титуляр...

Голямото оръжие на Юве е окомплектованият състав, конкуренцията на всеки един пост, както и Алегри. Тактикът от Ливорно е научил отбора си да играе в най-различни постройки, които безпроблемно може да променя по време на мач, което неимоверно създава главоболия на съперниците. Разбира се, съществуват още много въпросителни, най-вече в Шампионска лига. Там Юве претърпя загуба с 0:3 от Барса и стигна до 0:0 срещу каталунците в Торино. "Черно-белите" тифози обаче са наясно, че тези резултати не са показателни, защото в двубоите любимците им нито бяха в оптимална форма, нито играха всички звезди, нито бяха на живот и смърт, както в сблъсъците с испанския колос през пролетта.

Дългата скамейка, множеството формации са големият коз на Юве и в Шампионска лига. В края на сезона торинци спокойно могат да печелят мачовете си на Ботуша с "резерви" и "титуляритe" да бъдат пазени за турнира на богатите. Именно този коз се оказа решаващ за успехите на Реал Мадрид през последните две години в най-силната европейска клубна надпревара. И сега "бианконерите" ще се опитат да извървят този път, за да вдигнат така бленуваната Ушата, да я вдигне Джанлуиджи Буфон...

Веселин Коларов, Gol.bg