През последните години безспорно Кристиано Роналдо и Лионел Меси са най-добрите футболисти в света. Но кой от двамата притежава по-големи качества е един от най-големите спорове. За това Championat.com ни припомни седем велики противопоставяния на топ футболисти.

Оливер Кан – Йенс Леман

Епичен вратарски спор, който продължи почти две десетилетия – и двамата играха до преклонна възраст. Двамата притежаваха харизма на терена, стил и огромна амбиция да се конкурират за място в Германия. Кан игра за един клуб – Байерн Мюнхен, с който спечели всичко, докато Леман смени няколко отбора, но навсякъде беше титуляр. Фланелката с №1 на домашното световно първенство обаче беше за Леман, а Кан беше титуляр на Мондиала през 2002 година, когато Германия игра финал.

Франк Лампард – Стивън Джерард

Легендите на Челси и Ливърпул в продължение на много години се изправяха един срещу друг. И двамата централни полузащитници, лидери на отборите си, голмайстори и с отличен поглед върху играта. И двамата са спечелили почти всичко, но Джерард така и не грабна титлата в Англия. В националния отбор те винаги се бореха за място, кой ли не се опита да ги пусне заедно на терена, но доста неуспешно. Във всеки случай, двамата прославиха английския футбол. Следващото лято ще играят в МЛС, където борбата ще продължи.

Алесандро Дел Пиеро – Франческо Тоти

Две великолепни десетки на италианския футбол, които не блестяха толкова много в националния отбор, колкото в клубните си тимове. В Серия „А“ конфронтацията между Ювентус и Рома винаги е голяма и се е споменавала като сблъсък между двете легенди. Хулиганският нрав на Тоти и джентълменството на Дел Пиеро не им пречи да поддържат добри отношения извън терена и винаги са говорили почтително един към друг. И въпреки конкуренцията помежду им, станаха световни шампиони.

Кристиано Роналдо – Лионел Меси

Голямото противопоставяне в наши дни най-вероятно ще остави следа в историята като тази между Пеле и Марадона. Вечните антагонисти принадлежат на големите съперници Реал Мадрид и Барселона, което прави сравненията още по-ожесточени. Но това не е всичко. Най-добрите играчи на нашето време постоянно са претенденти за всички индивидуални награди, включително и Златната топка. Те обаче са много различни – бляскав и скромен, всеки от тях е получил своя футболен „дар“ от природата и има собствена армия от фенове.

Рой Кийн – Патрик Виера

Двама усърдни работници, върху чиито рамене се държеше играта на Манчестър Юнайтед и Арсенал, в периода, когато двата отбора постоянно спориха за титлата. Двамата постоянно се раздаваха на терена, приличаха си по начина на игра, а един път едвам не си размениха удари. Те са символите на английската Висша лига от времето, когато първенството още не беше станало милиарден турнир. Любопитното е, че сега периодично се виждат в британските телевизии, където коментират мачове.

Герд Мюлер – Клаус Фишер

Двама суперголмайстори на немския футбол, които постоянно се бореха за титлата в Бундеслигата с клубните си отбори Байерн Мюнхен и Шалке. Клаус обаче нямаше късмета да стане световен шампион с Германия през 1974 година, но все още е реализатор №1 в историята на немския шампионат. 

Пеле – Диего Марадона

Вечната опозиция на два футболни гения. Пеле и Марадона – играчи от различни поколения, различни характери, различни съдби, които никога не са се срещали на терена. Но са двамата най-велики играчи в историята на футбола, те са обречени на постоянно сравнение. Не е рядкост двамата да се обиждат чрез медиите, защото се смятат за по-великия. Пеле или Марадона – това е като чай или кафе, поезия или проза, лед и огън.