От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, започнала от това, че става най-младият футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е истинско чудо.

Филмът "Пеле: Раждането на една легенда" е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност. Това е един вдъхновяващ биографичен филм, който дава прекрасна възможност на младите хора да се запознаят с най-великия футболист за всички времена.

Роли във филма правят Винсънт Д'Онофрио, Родриго Санторо, Диего Бонета, Сею Джордж, Колм Мийни. Режисьори и сценаристи на лентата са Джеф Цимбалист и Майкъл Цимбалист, които имат награди "Еми", а техните филми са излъчвани по HBO, MTV, PBS, ESPN, Channel4 Великобритания, BBC и BET, както и по цял свят.

Филмът е част от Спортната програма на 21-я "София филм фест", посветена на обявяването на София за Европейска столица на спорта през 2018 г., в която са включени още:

* ДА БЪДЕШ ФРАНК / LET'S BE FRANK

Филмът на режисьора Питър Хамблин (2016) е увлекателно ексцентрично филмово пътуване, което размива границите между мит, легенда и реалност за непознатия свят на големия авантюрист и сърфист Франк Джеймс Соломон

* ЧЕТВЪРТАТА ФАЗА / THE FOURTH PHASE

За всички почитатели на спортния приключенски дух е филмът

„Четвъртата фаза” (2016) на режисьора Джон Клашкевич, който проследява извeстния сноубордист Травис Рейс и неговите приятели – иновативни сноубордисти.

* НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ДЕН В ЖИВОТА НА ОЛИ МАКИ / HYMYILEVÄ MIES

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на режисьора Юхо Куосманен е свеоеобразна хроника на живота на известния финландски боксьор, творбата не предлага на зрителите кръв и жесток бой от екрана, а уникален и красив боксов филм, заснет на 16 мм в черно и бяло...