Действащият шампион Рони О’Съливан води на Марк Селби с 10-7 фрейма след втората сесия във финала на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлския театър „Крусибъл”.

Още по темата

Двамата англичани се впуснаха в размяна на много качествени сейфти-удари още в самото начало. Рони дръпна напред, но пропусна черната топка за горния десен джоб и остави лесно продължение за своя съперник.

Селби се зае с разработването на масата, но пропусна червена топка за средния десен джоб. Повел с 43 точки, при точно толкова останали на масата, Ракетата избра сейфти, при само две червени топки. Веселяка избра смела атака и си направи харакири, защото не осъществи контакт с мишената. О’Съливан разчисти до синя включително и поведе с 6-3.

Ракетата конструира много качествен халф-сенчъри брейк от 52 точки, когато нямаше продължение и избра сейфти. Марк реализира червена за ъгловия джоб и записа серия от 42 точки, когато избра защитен удар при пет останали топки на масата.

Горчива двойна целувка по зелената топка предостави възможност на петкратния световен шампион да приключи партията. Ракетата реализира своя фреймбол – кафявата топка, но не вкара синята и неговият опонент се върна в търсенето на необходимия му снукър. Той вкара синята, но розовата бе реализирана от О’Съливан, който поведе със 7-3.

В началото на следващия фрейм Селби пропусна за горния ляв джоб, но щастлив флук за средния десен джоб го остави край зеленото сукно. Претендентът набързо излезе от позиция и логично заложи на защитата, а малко след това сбърка червена за горния ляв джоб и извика съперника си на масата.

Ракетата записа 63 точки и се опита да постави снукър по последната червена топка, но не успя. Марк се нуждаеше от два снукъра и напълно очаквано излезе в тяхното преследване. Късметът отново покри Веселяка, който постави случаен снукър и световният шампион фаулира жълтата.

Дойде моментът, в който късметът удари рамо и на петкратния световен първенец, който постави Селби в снукър по последната червена след случаен контакт с челюстите на средния ляв джоб. Веселяка не успя да излезе от снукъра и предаде партията. Така шампионът поведе с 8-3.

Проточилата се размяна на сейфти-удари в последвалата партия бе спечелена от Селби и той записа халф-сенчъри брейк от 55 точки. Реализирал своя фреймбол, Марк пропусна розовата и Рони реши да търси необходимия му снукър. Веселяка се измъкна, а малко след това се възползва от слаб удар на съперника си и намали пасива си на 4-8.

Селби поведе с 52 точки в следващата част, но точно след реализирането на фреймбола пропусна червена топка за горния ляв джоб. Ракетата осъществи задължителните комбинации между две червени с две черни топки и постави снукър по последната червена, търсейки необходимите му точки от фаул.

Марк не успя да излезе от снукъра, но не остави червената за вкарване. Рони го постави в нов снукър и този път Марк фаулира черната на два пъти. Рони избухна с вкарването на последната червена топка, но след изтеглянето на бияча зелената влетя в „жълтия” джоб и Селби намали на 5-8.

Ракетата веднага компенсира липсата на късмет в предходния фрейм с великолепен сенчъри брейк от 131 точки, направен при пълно разчистване на масата. Така той поведе с 9-5.

Петкратният световен първенец продължи в същия ритъм, нанизвайки солиден халф-сенчъри брейк от 87 точки, завършил с пропуск по трудната последна червена топка от дистанция. По този начин англичанинът със сицилианска кръв поведе с 10-5.

Световният шампион получи добра възможност да се справи с разработената маса в следващия фрейм, но пропусна черната топка за горния десен джоб и Селби записа халф-сенчъри брейк от 58 точки, намалявайки изоставането си на 6-10 части.

В последната партия за вечерта съперниците кръстосаха шпаги в поредица от защитни удари и Рони оплете конците след неуспешна атака за горния ляв джоб. Селби записа халф-сенчъри брейк от 62 точки и намали до 7-10.

Третата сесия е в понеделник, от 16.00 часа българско време. Играе се до 18 спечелени фрейма.