Рони О’Съливан води на Марк Селби с 5-3 фрейма след първата сесия от финала на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър „Крусибъл”.

Двубоят започна с изключителен и много труден халф-сенчъри брейк от 69 точки на световния първенец, който продължи в същото темпо и във втората партия. В нея Рони имаше нужда от няколко визити на масата, възползва се от грешките на своя противник и поведе с 2-0 части.

Ракетата зарадва публиката с първия сенчъри брейк в срещата в третия фрейм, в който постигна поредица от 102 пункта, завършила с нехайно отиграване по жълтата топка.

Петкратният световен първенец дръпна в точките и в следващата част, но се затвори за игра по червена топка и заложи на сейфти. Селби се пребори за позиция на масата и след серия от 37 точки успя да изтръгне партията, успявайки най-после да се разпише.

След кратката почивка двамата англичани влязоха в размяна на сейфти удари и Веселяка от Лестър оплете конците. О’Съливан получи лесна червена топка за горния десен джоб, но след само 15 точки нямаше лесно продължение и заложи на защитата.

Ракетата пропусна червена топка за средния ляв джоб заради получилия се кик и неговият опонент откри сметката си, реализирайки за средния десен. Селби пропусна черната и за втори път във фрейма след негова грешка противникът му нямаше продължение.

Селби продължи да се радва на завиден късмет, защото след вкарването на синята топка бялата бе на път да прати червена в джоба, но тя се захвана в челюстите на джоба и серията му продължи. Справедливостта възтържествува малко по-късно, когато Веселяка от Лестър пропусна червена топка за горния десен джоб.

Преди разчистването на цветните Рони поведе с три точки и постави съперника си в снукър, но Марк се справи блестящо. На свой ред Селби постави снукър, от който Рони се измъкна, но жълтата бе заложена на средния джоб и Веселяка намали на 2-3 части.

О’Съливан започна с майсторско подрязване на червена за средния джоб, но след няколко точки в актива си пропусна черната. Умопомрачаващ дълъг удар за горния десен джоб на Ракетата „взриви” залата малко по-късно, а халф-сенчъри брейк от 63 точки го изведе напред в резултата с 4-2.

Селби поведе с трийсетина точки след две визити на масата, когато двамата англичани си размениха нетипични за тях пропуски. Все някой трябваше да надделее в най-слабия фрейм от началото на мача и това го стори Марк, намалявайки на 3-4.

Интересното е, че в началото на следващата партия и двамата състезатели имаха по 5674 реализирани точки от началото на турнира. Ракетата поведе във фрейма, но сбърка червена топка за горния десен джоб и остави лесна маса на съперника си.

При гонитба по последната червена топка късметът покри Селби по невероятен начин – той направи слаб сейфти шот, но я вкара за средния джоб след фантастичен флук. Марк сензационно пропусна черната топка от нейната оригинална позиция и Рони разчисти масата, повеждайки с 5-3.

Втората сесия е тази вечер, от 21.00 часа българско време. В нея ще бъдат изиграни 9 фрейма. Финалният сблъсък е във формат 18 от 35 партии.