Интригата за Гран При на Италия във Формула 1 се заплете още повече, след минималните разлики между във втората свободна тренировка, като неяснотата остава.

На пистата Монца или "Храма на Скоростта", Люис Хамилтън с Мерцедес бе най-бърз, но само с 0.003 зад него остана Ландо Норис с Макларън. На една десета се класира Карлос Сайнц, а малко по-назад се класираха Оскар Пиастри и Шарл Льоклер.

Макс Верстапен също трябва да е в тази група, въпреки че остана едва 14-и. Причината за това е, че той не успя да направи чиста обиколка и заради катастрофата на Кевин Магнусен, а и в Ред Бул се бяха съсредоточили върху дългите серии от обиколки. 

Джордж Ръсел остана 6-и на 3 десети и половина, след като механиците успяха да възстановят колата, разбита от Андреа Кими Антонели и британецът успя да поработи на трасето.

В квалификацията в събота битката се очаква да бъде огромна, след като първите 16 пилоти в сесията се събраха в по-малко от секунда, а освен това се  очаква голяма игра с правилното излизане на трасето и т. нар. „изтегляне“.