Ред Бул и Макларън започнаха силно на тестовете в Бахрейн, които предшестват старта на сезона след 2 седмици. Доминантът Мерцедес имаше проблеми. 

За разлика от минали години, когато дните за проби бяха 6, този път отборите имат само 3 да тестват новите си коли, така че те заложиха на сериозна работа. 

От Ред Бул показаха добра форма, като направиха най-много обиколки – 139, а Макс Верстапен даде и най-добро време. От Макларън също показаха бързина, като Даниел Рикардо бе най-бърз сутринта, а след това Ландо Норис даде второ време, на 2 десети от Макс, като двамата направиха общо 91 тура.  

129 обиколки завъртя Естебан Окон от Алпин, като бе с около половин секунда изоставане от лидера. Ланс Строл с Астън Мартин и Карлос Сайнц с Ферари бяха 4-и и 5-и, но вече всички с изоставане от над секунда. 

Много проблеми обаче имаха в Мерцедес, след като проблем със скоростната кутия още в началото накара Валтери Ботас да се прибере в бокса след само 6 тура, където механиците работеха повече от 3 часа по отстраняване на проблема. 

Люис Хамилтън бе зад волана в следобедната сесия и направи 42 обиколки, но допусна няколко грешки на и без това хлъзгавата писта, така че началото определено не бе добро за фаворита. Той остана на 10-и на 2,2 секунди от Верстапен.