Ботев Пловдив удари с 2:0 Жрински в среща-реванш от втория предварителен кръг на Лига Европа и вече е в следващата фаза на надпреварата, където ще срещне Щутгарт.

Попаденията в мача забиха Мариян Огнянов в 80-ата минута и Тодор Неделев в 88-ата минута. Първата среща в Босна бе завършила 1:1 и така с тази отлична победа "канарчетата" прелетяха в третия предварителен кръг на турнира.

Ботев категорично надигра Жрински, доминираше изцяло през срещата, заслужено взе победата и така си осигури мачове с Щутгарт.

С този успех Ботев изравни 50-годишен свой рекорд. "Канарчетата" записаха четири поредни мача без загуба в Европа, което не им се е случвало от сезон 1962/1963 година в тогавашния турнир за КНК.

Така българските отбори продължават отличното си представяне в този кръг на евротурнирите, след като Лудогорец удари Слован за Шампионската лига, а Берое извъртя престижно 2:2 с Апоел Тел Авив.

Ботев Пловдив започна здраво мача и още в началото натисна здраво гостите от Жрински. Във втората минута Ромарио направи мощен пробив и центрира опасно в наказателното поле на Жрински, но там нямаше негов съотборник, който да засече топката в мрежата.

Малко по-късно Томаш Иршак направи глупава грешка в средата на терена, която позволява на гостите да организират контраатака, но за щастие на българите Бобан Грънчаров се намеси авторитетно и спаси сигурен гол.

Постепенно пловдивчани наложиха високо темпо, натиснаха сериозно гостите и в 22-ата минута бяха близо до попадението.

Тогава Ромарио овладя една балонна топка и се опита технично да прехвърли Дуйкович, който бе излязал малко напред, но бързо поправи грешката си и спаси.

Българите продължиха да натискат и десет минути по-късно Ромарио развинти отбраната на Жрински, последва центриране в наказателното поле на гостите, където чакаше Мариян Огнянов, но той бе изпреварен от Дуйкович.

Малко по-късно Борис Галчев центрира от пряк свободен удар и се опита да намери Бобан Грънчаров, но той стреля над вратата. Последва и шанс за Тодор Неделев. Младата звезда на Ботев стреля от добра ситуация, но твърде слабо и Дуйкович без проблеми спаси.

Полувремето завърши с шут на Ромарио, но топката закачи външната страна на мрежата. Второто полувреме започна с нови атаки и положения за Ботев.

В 51-ата минута Тодор Неделев центрира перфектно отляво и качи топката на главата на Бобан Грънчаров, който обаче не успя да нанесе хубав удар.

Малко по-късно същото упражнение направи и Галчев, който даде отличен пас към Ромарио, но той стреля с глава до лявата греда на гостите. Това бяха силни минути за Ботев и пловдивчани стигнаха до нов шанс за гол.

Тодор Неделев намери перфектно Абел Анисе, но той закъсня да засече топката и пропусна да опъне мрежата. "Канарчетата" контролираха изцяло играта и владееха инициативата, но позволиха на Жрински да стигне до чисто голово положение след един час игра.

Тогава Бекич центрира опасно в наказателното поле на българите, но там Стаховяк без проблеми улови топката. Постепенно темпото на игра леко падна, като двамата треньори заложиха на смените, което още повече накъса действията на терена.

В 72-ата минута Тодор Неделев имаше шанс да вкара, но стреля неточно, а три минути по-късно Томаш Иршак шутира слабо и Дуйкович спаси. В 78-ата минута Мариян Огнянов получи страхотен шанс, но не успя да вкара от малкото наказателно поле, като стреля високо над вратата.

Две минути по-късно Огнянов се реваншира за този пропуск и успя да вкара. Малко случайно топката попадна в него, след като рикошира късметлийски в тялото на Йордан Христов, при което Мариян се озова сам срещу Дуйкович и технично го преодоля за 1:0.

Осем минути по-късно пловдивчани вкараха втори гол и решиха мача. Тогава Борис Галчев пусна страхотен пас към Тодор Неделев и го изведе сам срещу Дуйкович, последва техничен удар и 2:0.

До края Ботев контролираше играта, заслужено взе победата и е в третия предварителен кръг на Лига Европа, където ще срещне Щутгарт.

БОТЕВ - ЖРИНСКИ 2:0 Голмайстори: 1:0 Огнянов (80) 2:0 Неделев (88)

БОТЕВ: 1.Стаховяк, 5.Грънчаров, 14.Минев(к) (90' 26.Артур), 83.Спрокел, 7.Огнянов, 8.Неделев, 11.Христов, 15.Анисе (69' 18.Костов), 16.Иршак, 71.Галчев, 22.Ромарио (58' 9.Педро)

ЖРИНСКИ: 1.Дуйкович, 6.Раделич, 15.Миличевич, 21.Бъркович, 10.Църнов (86' 14.Попович), 20.Кантар, 23.Муминович (59' 9.Бекич), 24.Савич (70' 13. Сцепанович), 27.Аничич (к), 55.Джурич, 7.Симеунович