10 дни преди старта на новия сезон във Висшата лига интригата изглежда в кърпа вързана. От една страна, всички тръпнат в очакване да разберат дали шампионът Лестър ще направи ново чудо, от друга - тримата нови супер мениджъри Жозе Моуриньо (Ман Юн), Пеп Гуардиола (Ман С) и Антонио Конте (Челси) ще се стремят към върха, след като отборите им останаха извън тройката миналия сезон.

Третата страна пък са лондонските Арсенал и Тотнъм, както и воденият от Юрген Клоп Ливърпул. Всъщност изброените дотук отбори са голямата седмица на Висшата лига към момента. А репортерите на "Сън" се захванаха да анализират кои от тях и доколко са готови за старта на първенството. И даже им писаха оценки за свършената до момента работа.

Челси 
(10-и миналия сезон)

Мениджърът: Антонио Конте е уверен човек, който може да води разговори. Има излъчване и ще бъде популярна фигура във Висшата лига. 

Новите попълнения: Н'Голо Канте от Лестър е наистина важна покупка. Той ще бъде щитът пред защитната четворка. Колкото до нападателя Миши Батшуай, той ще даде още скорост на Челси. Лондончани обаче се нуждаят от още играчи - централен нападател и централен защитник.

Подготовката: Челси се представи шокиращо при 2:3 срещу Реал М, а схемата на Конте 4-2-4 оставяше прекалено открита средата на терена. Но може би представянето на отбора може да се обясни с многото пътувания и двуразовите тренировки, които няма как да не са допринесли за умората на този етап.

Играчи във фокус: Еден Азар и Уилиян. Азар вкара 2 гола за 26 мин срещу Реал М и дава сигнали, че ще върне най-добрата си форма. Уилиян пък се раздава максимално още от първия лагер в Австрия и Челси може да очаква още един добър сезон от него.

Слабо място: Не може да става дума за някой конкретен играч, а за защитата като цяло. Там са нужни нови играчи.

Готовност: Отборът със сигурност не е готов, някои играчи тепърва влизат в кондиция. Отборът ще трябва да поработи здраво, за да стане схемата 4-2-4 ефективна.

Оценка: Добър

Ливърпул (8-и)

Мениджърът: Юрген Клоп продължава да настоява, че отборът ще се концентрира изцяло върху домашните турнири. Той е голям оптимист, а играчите вече са наясно с тактиката му. При издънки обаче този път извинения не може да има.

Новите попълнения: Може и да няма голямо име сред новите, но играчи като вратаря Кариус и защитника Кариус няма да останат непознати на Острова задълго. Клоп купува умно.

Подготовката: Забелязва се голям напредък в сравнение с изминалия сезон. Има още работа за вършене, но всички са наясно, че Клоп гради отбори, за да гони трофеи.

Играчи във фокус: Покупката от Саутхемптън Садио Мане изглежда добре, контузилият се Лорис Кариус ще стане титуляр на вратата, а младият Марко Груич изглежда като чудовище.

Слабо място: Мамаду Сако вече плати цената за поведението си и беше отпратен предварително у дома. Алберто Морено се мъчеше на левия бек миналия сезон, мъчи се и в подготовката. 

Готовност: Много играчи тепърва ще набират скорост след Евро 2016, а на новите ще им трябва време за аклиматизация.

Оценка: Добър

Манчестър С (4-ти)

Мениджърът: Пеп Гуардиола изрази притесненията си от късното завръщане на някои от играчите след лятната пауза, но като цяло изглежда спокоен.

Новите попълнения: Очакванията са Гюндоган и Нолито да са титуляри, а Сане е друга ключова покупка. Спекулира се, че ще дойде поне още един нов, може би защитникът Джон Стоунс (Евертън).

Подготовката: В първите мачове на Гражданите играха много млади момчета, но пресата и скоростта в играта накараха феновете да се облизват.

Играч във фокус: Фернандиньо. Бразилецът определено хвана окото. Той е в състояние да играе на 10 различни позиции.

Слабо място: В тази графа е мястото на Самир Насри. Той се яви за подготовката с наднормено тегло и от Сити очакват оферти за него.

Готовност: Усещането е, че отборът ще влезе в новия сезон, без да е достатъчно готов. Въпросителните са много.

Оценка: Много добър

Лестър (1-ви)

Мениджърът: Клаудио Раниери не може да бъде по-щастлив, след като едно от най-големите постижения в историята на футбола е вече факт.

Новите попълнения: Лисиците задържаха Джейми Варди и се опитват да направят същото с Рияд Махрез. Освен това добавиха вратаря Цилер, испанския защитник Луис Ернандес, майстора на паса Нампалис Менди и нападателя Ахмед Муса, който счупи рекорда на клуба за най-скъпо попълнение.

Подготовката: За момента е окуражителна. Играчите демонстрират страхотна енергия.

Играчи във фокус: Махрез продължава зашеметяващото си представяне от миналия сезон и тези дни вкара страхотен гол на Селтик. Луис Ернандес също заслужава да бъде споменат. Той е този, който е пресякъл най-много пасове в Примера за миналия сезон.

Слаби места: Няма такива. Въпреки че, ако трябва да сме придирчиви, би било хубаво Махрез, Улоа и самият Раниери да подпишат нови договори.

Готовност: Пламъкът от миналия сезон продължава да гори, а Раниери твърди, че може да добави планове В и С към план А от миналия сезон.

Оценка: Много добър

Манчестър Юн (5-и)

Мениджърът: Жозе Моуриньо остана недоволен от турнето в Китай и най-вече от малкото тренировки, но иначе е доволен от играчите.

Новите попълнения: Ерик Байи, Хенрик Мхитарян и Златан Ибрахимович подсилиха отделните линии, но най-големият удар ще бъде Пол Погба.

Подготовката: Казано с думи - слаба работа. Моуриньо описа 1:4 срещу Борусия Д като Формула 1 срещу Формула 3. 

Играч във фокус: Хенрих Мхитарян направи впечатление. Креативен играч, който е пълен с енергия. Даже вкара на бившия си отбор Борусия Д.

Слабо място: Мемфис Депай. Крилото получи шанс за изява, но трябва да работи още.

Готовност: Турнето на отбора в Далечния изток може и да напълни клубната каса, но не беше добро за подготовката. И така на Моуриньо му остана по-малко време да прецени играчите, с които разполага.

Оценка: Среден

Арсенал (2-ри)

Мениджърът: Изглежда така, сякаш нищо не може да смути Арсен Венгер в навечерието на 20-ата му годишнина на поста. Лицето му показва оптимизъм, но неспособността да привлече класен голмайстор явно го тревожи.

Новите попълнения: Гранит Джака отвсякъде изглежда перфектен халф, а привличането на младока Роб Холдинг също изглежда удар. Но феновете продължават да искат такива като Махрез (Лестър) и Лаказет (Лион).

Подготовката: Участниците на Евро 2016 още не са започнали, останалите изглеждат във форма.

Играч във фокус: Джака излъчваше класа по време на мачовете на отбора в САЩ.

Слабо място: Пестеливата трансферна политика. Дали този отбор ще издържи срещу Юнайтед, Челси или Сити?

Готовност: Няма как да се каже нищо без толкова много играчи, които още ги няма. Факт е обаче, че поне засега този Арсенал не изглежда като отбор в състояние да спечели титлата.

Оценка: Среден

Тотнъм (3-ти)

Мениджърът: Маурисио Почетино беше зашеметен от срива на Тотнъм в края на миналия сезон, но сега е в позитивно настроение.

Новите попълнения: Халфът Виктор Уанияма и холандският нападател Винсънт Янсен са значителни покупки. Но Шпорите се нуждаят още от поливалентен защитник и ново крило.

Подготовката: По време на турнето в Австралия в състава имаше най-вече младоци и те само могат да се гордеят с представянето си.

Играч във фокус: Аржентинецът Ерик Ламела е натрупал самочувствие и блестеше в Австралия. Ролята му през новия сезон може да се окаже ключова.

Слабо място: Центърът на защитата. Но досега отборът игра без основните си хора отзад Вертонген, Алдервайрелд и контузения Вимер. 

Готовност: Заради многото липсващи основни играчи спокойно може да се твърди, че подготовката на отбора ще започне тепърва.

Оценка: Среден