Дикембе Мутомбо, центърът от Залата на славата и един от най-добрите защитници в историята на НБА, почина от рак на мозъка на 58-годишна възраст, съобщиха от НБА в понеделник. Мутомбо, който през 2015 г. беше приет в Залата на славата на баскетболния мемориал "Джеймс Нейсмит", беше четирикратен защитник на годината в НБА, който заема второ място в класацията по брой чадъри в кариерата си играчи в НБА.

NBA Global Ambassador and Naismith Basketball Hall of Famer Dikembe Mutombo passed away today at the age of 58 from brain cancer. He was surrounded by his family.

NBA Commissioner Adam Silver issued the following statement. pic.twitter.com/fkFPaiMVD3

— NBA Communications (@NBAPR) September 30, 2024

Мутомбо беше известен и с хуманитарната си дейност и беше глобален посланик на НБА. "Дикембе Мутомбо беше просто по-голям от живота. На терена той беше един от най-великите блокировачи на удари и защитници в историята на НБА. Извън терена той влагаше сърцето и душата си, за да помага на другите", се казва в изявлението на комисаря на НБА Адам Силвър. Силвър продължава: "Неукротимият дух на Дикембе продължава да живее в онези, на които той помагаше и вдъхновяваше през целия си необикновен живот. Аз съм един от многото хора, чийто живот беше докоснат от голямото сърце на Дикембе, и той ще ми липсва много."

Мутомбо изиграва 18 сезона в НБА с екипите на Денвър Нъгетс, Атланта Хоукс, Филаделфия 76ърс, Ню Джърси Нетс, Ню Йорк Никс и Хюстън Рокетс. Високият 2,5 метра център е избран осем пъти за участник в Мача на звездите и три пъти за участник в Мача на НБА. През 2022 г. Мутомбо е диагностициран с мозъчен тумор.

Dikembe Mutombo:

— 4x DPOY — 8x All-Star — 3x All-NBA — 6x All-Defense — 2nd all-time in BLK — 3rd all-time in BPG

Legend. pic.twitter.com/V31j6FBAqa

— StatMuse (@statmuse) September 30, 2024