Полузащитникът на Байерн Мюнхен Тиаго Алкантара сподели в интервю за вестник "Билд", че бившият футболист на Барселона Роналдиньо е бил неговият идол.

Двамата могат да се изправят един срещу друг в близките дни на световното клубно първенство, където баварците и Атлетико Минейро на Роналдиньо са основни фаворити за отличието.

"Първо мислим за Хамбургер и чак тогава за световното клубно първенство. Вече имах щастието да спечеля този трофей с Барселона. Като испанец, който е живял в Бразилия съм наясно колко важно е това отличие за южноамериканците. И в Европа трябва да бъде така. Ние искаме тази купа", каза Тиаго.

"Да, на финала има възможност да се изправя срещу Роналдиньо, който беше моят идол в детските ми години. Аз му се възхищавах и продължавам да го правя. За мен ще бъде много специално да играя срещу него. Той е истински шоумен."

"Отношенията ми с Пеп Гуардиола са професионални. Запознах се с него още докато бях много млад футболист и усетих, че той държи на мен. Никога досега не съм срещал друг такъв треньор. Той се грижи за всичко и всички, винаги е на разположение."

"Да, той беше казал, че аз не се страхувам от нищо. За мен футболът е удоволствие. Аз обичам да отнемам топката, да пусна перфектния пас към свой съотборник. Искам да съм най-добрият. Така че, на терена няма място за страх."

"Баща ми Мазиньо стана световен шампион с Бразилия през 1994 година и той ми позволяваше да ходя на тренировки с него. Той ми обясняваше какво не правя както трябва и в кое съм добър, но никога не ме е притискал да стана футболист."

"Живял съм в Италия, Бразилия и Испания. Колкото по-голям ставах, промените ставаха по-трудни за мен, заради преместването и края на приятелствата ми. Но пък опознах нови култури и научих други езици. Това ми помогна да узрея бързо."

"Истината е, че съм избрал да играя с шести номер заради баща ми, той също беше с №6 като футболист. Той не е човек, който лесно показва емоциите си, но този мой жест му хареса много."

"Моите родители ме научиха преди всичко на уважение към хората. Аз изпитвам респект от чистачката до президента в клуба. Държа се добре с всеки, казвам "благодаря" и "моля".

"Докато бях контузен усетих, че Байерн е различен клуб. От една страна - голям, силен, мощен. От друга страна - малък като едно семейство. Имаше много хубави детайли."

"Президентът Хьонес и изпълнителният директор Румениге се интересуваха от мен, питаха как върви рехабилитацията. Фактът, че шефовете проявиха загриженост към мен ме направи много щастлив", завърши Тиаго Алкантара.