Милан доминираше срещу Интер в дербито на Милано в продължение на 80 минути, но въпреки това загуби с 0:1. Росонерите бяха и с човек повече едно полувреме след червения картон на Юто Нагатомо, но така и не успяха да вкарат гол.

Интер спечели благодарение на попадението с марката Аржентина. Валтер Самуел се разписа още в 3-ата минута. Той засече с глава центриране на Камбиасо. Защитникът на Интер е талисман за своя тим в дербито на Милано, той има 10 мача срещу Милан и във всеки един Интер е печелил.

Росонерите обаче могат да недоволстват от съдията Валери. Той отмени напълно редовен гол на Рикардо Монтоливо преди паузата, а след нея подмина с лека ръка дузпа срещу Робиньо.

Загубата бе четвърта за Милан този сезон в Серия А. Отборът има едва 7 точки в актива си след седем кръга. Интер пък продължава с изключителното си представяне и дели третото място в класирането с Лацио.

Милан и Интер взеха вдигащи самочувствието победи в Европа през седмицата. Росонерите надвиха Зенит в Русия, а нерадзурите победиха Нефтчи в Баку. Отборът на Андреа Страмачони влезе в дербито като фаворит, заради 12-те точки, които спечели до момента – с 5 повече от своя съперник.

Освен това Интер спечели всеки един мач, в който игра като гост от началото на сезона, а в това дерби те бяха символичния гост.

Треньорът на Милан Масимилиано Алегри направи интересни рокади в защита, като пусна Даниеле Бонера да играе отляво, Мексес бе партньор на Йепес, а Де Шилио действаше отдясно. Боян Къркич бе предпочетен пред бившия играч на Интер Джампаоло Пацини в атака. Звездата на тима Ел Шаарави бе на левия фланг.

За Интер не можеха да играят контузените Снайдер, Киву, Станкович и Марига. Страмачони отново пусна бившия играч на Милан Антонио Касано като партньор на Милито. Нерадзурите пак използваха схемата 3-5-2. Коутиньо бе разиграващия халф.

„Сан Сиро” бе пълен, а на трибуните бе и един специален фен – Марио Балотели. Бившият играч на Интер и тифозо на Милан, се забърка в поредния скандал вчера, като след като бе сменен в мача на Манчестър Сити със Съндърланд директно си тръгна и се качи на самолета за Италия.

Още в 3-ата минута Интер поведе. Треньорът на росонерите Алегри недоволстваше от отсъдения фаул срещу Касано. Камбиасо центрира към далечната греда, Абиати увисна под топката и от малък ъгъл Валтер Самуел засече топката с плонж в мрежата за 1:0.

Само 4 минути след това Интер можеше да има два гола аванс. Вратарят Абиати, който направи изключителни спасявания срещу Зенит, сега явно не бе в кондиция. Стражът подаде топката директно на Милито, който бе срещу него. Нападателят на Интер обаче се забави и Мексес с отчаян шпагат блокира удара на аржентинеца.

Първото загатване на Милан за пробуждане бе след четвърт час игра. Рикардо Монтоливо изстреля снаряд от около 30 метра, който профуча покрай гредата. След това и Ел Шаарави пробва късмета си, но Ханданович лесно спаси.

След това Бонера направи добър пробив по фланга и от аутлинията върна за Боатенг, който обаче стреля неточно. Милан определено се съвзе след шока в началото и бе по-добрия отбор в края на полувремето. Емануелсон пресече подаване на Жуан и веднага подаде към Боатенг, който отново стреля разочароващо в аут.

Най-спорният момент обаче дойде в 39-ата минута, когато Ханданович излезе да боксира топката от главата на Емануелсон и след като се сблъска с холандеца падна на земята. Монтоливо се възползва и прати топката в празната мрежа, но съдията Рицоли отмени гола, отсъждайки фаул на Емануелсон. Нещо, което вбеси росонерите.

На почивката Коутиньо отстъпи мястото си на Гуарин. Но второто полувреме започна за Интер така, както завърши първото – лошо. Нерадзурите останаха с 10 души още в 49-ата минута. Юто Нагатомо спря с ръка топката, която отиваше към Ел Шаарави. Японецът вече имаше един жълт картон и напълно според правилата за умишлена игра с ръка, Рицоли му показа втори и го изгони.

Страмачони промени схемата на 4-4-1, връщайки Санети като ляв защитник, а Касано застана на фланга. Милан също направи промяна, но тя беше принудителна. Бонера се контузи и бе сменен от Абате. Страмачони пък пусна Алваро Перейра на мястото на Касано, който излезе под бурните освирквания на тифозите на Милан.

Алегри опита още един ход, включвайки Робиньо на мястото на Де Шилио. Идеите на Милан бяха ясни. Емануелсон мина като краен защитник, а в атака Милан бе с трима – Ел Шаарави, Боян и Робиньо. Росонерите притиснаха още повече своя съперник.

Последва серия от удари на Монтоливо от дистанция. При първия шут Ханданович изби, Робиньо стигна до топката и центрира към далечната греда където Боатенг опита странична ножица, но не уцели добре топката и я прати в аут.

Следващият мощен шут на Монтоливо пак бе избит от Ханданович, а топката попадна у Боян, който бе в отлична позиция, но вместо да стреля се подхлъзна и не успя да нанесе удар.

Интер рядко успяваше да стигне до наказателното поле на Милан. Росонерите атакуваха, но им липсваше малко в завършващата фаза. Робиньо центрира отляво, но Пацини закъсня и не успя да засече топката на 2 метра пред празната врата.

Милан направо обсади наказателното поле на Интер. Монтоливо центрира, но защитата на Интер изчисти. Топката попадна у Емануелсон, който опита удар от малък ъгъл, но Ханданович изби в корнер.

Интер опита да реши мача на контраатака, но в един от опитите Абати изпревари Перейра, който се измъкваше сам. После пък Паласио бе изведен на добра позиция, но удара му бе право в Абиати.

Последва нов спорен момент. Пацини задържа топката в наказателното поле и я промуши между защитниците на Интер. Робиньо щеше да изпревари вратаря Ханданович за нея, но Валтер Самуел вдигна ръка и го блокира, а бразилеца падна на земята. Рефера Валери обаче не отсъди дузпа, а показа жълт картон на Пацини за протест.

В последната минута Монтоливо, който беше най-добрия играч на Милан, опита поредния си шут от дистанция. Самуел отклони топката и късмета за Интер бе, че тя мина покрай гредата.

Милан така и не успя да пробие защитата на Интер и загуби отново. Росонерите остават със 7 точки в актива си – на 12 от лидера Ювентус. Интер пък запазва дистанцията с челото и вече има 15 точки в актива си. Нерадзурите победиха за трети пореден път в Серия А своя градски съперник.

МИЛАН – ИНТЕР 0:1

0:1 Самуел 3

Червен картон: Нагатомо (И) 49

МИЛАН: Абиати, Бонера (50 Абате), Йепес, Мексес, Де Шилио (57 Робиньо), Де Йонг, Монтоливо, Емануелсон, Боатенг, Ел Шаарави (71 Пацини), Боян

ИНТЕР: Ханданович, Ранокия, Самуел, Жуан, Санети, Гаргано, Камбиасо, Нагатомо, Коутиньо (46 Гуарин), Касано (53 Алваро Перейра), Милито (71 Паласио)