Левски загуби конфузно от Берое Стара Загора с 0:2 и поражението бе достатъчен повод да се обяви новината за спукания син балон. Традицията наистина се спази, макар справедливостта да изисква да се напише, че от едно поражение не може да се прави трагедия. Няма да бъде трагедия и ако сините не вземат трите точки при гостуването си на „Тича“, защото на този стадион се играе много трудно. А най-вече няма да бъде никаква трагедия, ако скоро приключат шампионските амбиции, които предимно вървяха от заявленията на младия треньорски екип. По-мъдрото висше ръководство общо взето декларираше желание за завършване в челната тройка, което на този етап е много по-реалистична цел.

Берое свали на земята треньора на Левски Станислав Генчев и му показа, че е твърде зелен за позицията на старши треньор на столичния гранд. На жаргон в такива случаи се казва, че треньорът бе напълно разкрит в своята некомпетентност за заеманата позиция. Това, което латиносите от Стара Загора сътвориха през второто полувреме, беше футболна лекция. Гостите не само приземиха наперените домакини, но и показаха, че футболът е по-сложна игра от един обикновен юруш.

Несъмнен факт е, че през първата част точно това бе футболната концепция на сините, които натискаха и налитаха към наказателното поле на противника, но в действията им повечето пъти отсъстваше смисъл. Просто с физика, със сила, левскарите търсят попадението. И най-вече с безкрайни центрирания, но този път се оказа, че съперниците им се отнасят към това със завидно хладнокръвие и не правят грешки. Ариергарда на Берое не допусна фаталните грешки, които носеха досега точките на Левски. И се оказа, че статичните положения не са чак пак толкова ефикасно оръжие, колкото бяха изкарани от медиите. Както се казва, на всяко действие има равно по сила противодействие.

В добавка трябва да се отчете и влиянието на младия рефер Мартин Гребенчарски, който ръководи мача перфектно и не се подведе по някои сини падания в наказателното поле на гостите. И този път Берое не загуби с несъществуваща дузпа, както им се случи в други мачове срещу набедени фаворити.

Станислав Генчев разполага със сериозен картбланш, но шефовете му вече вероятно са се усетили, че той едва ли е правилният човек за този пост. Феновете ще го подкрепят по-дълго време, но на тях не може особено да се разчита, защото са готови да обърнат бързо палачинката. Генчев много скоро рискува да се превърне в обикновен герой от социалните мрежи, който повече говори, отколкото действа. А и под сурдинка вече се твърди, че истинския треньор е един от неговите помощници. Но каквато и да е истината, загубата от Берое показа, че Генчев не води Левски по правилен път. Необясними и дори фатални са и повечето му кадрови решения, като пускането на Галчев срещу Берое. Второто полувреме срещу Берое предвещава много лоши изживявания на сините фенове, като не е трудно да се досетим, че главният виновник за бъдещите беди ще е точно Генчев, за когото много скоро морето ще се окаже, че не е до колене.

Материал на Жаклин Михайлов

* заглавието е на Gol.bg