Барселона постигна меко казано трудна победа с 1:0 като гост на Реал Сосиедад след гол на Роналд Араухо в 93-та минута на срещата. Първоначално попадението на уругваеца след фин пас на Илкай Гюндоган беше отменен заради засада, но повторенията и намесата на ВАР показаха обратното. До този момент каталунците определено изпитваха трудности на "Реале Арена" , като големият герой за тима бе Тер Стеген, отразил няколко опасни положения. 

Така Барселона постигна пета поредна победа като гост на Реал Сосиедад и с нея каталунците са на трето място в класирането с 27 точки. Води Жирона с 31, пред Реал Мадрид с 28 преди утрешното домакинство на Райо Валекано. Реал Сосиедад е 6-ти с 19 точки от 12 мача.

 

Домакините започнаха много силно срещата и от първия сигнал започнаха да атакуват масирано вратата на Тер Стеген. Немският национал спаси ранен удар на Беренечеа, а малко след това остана сам срещу Айхен Муньос след грешка на Кунде, но отново бе на висота.

Добрите изяви на Реал Сосиедад продължиха и в 16-та минута Кубо шутира отблизо, но отново Тер Стеген спаси каталунците. Чак след половин час игра Барса пробва за първи път да застраши вратата на домакините, но далечен удар на Кансело мина далеч от целта.

В 32-та минута баските направиха нова добра атака и след остро центриране изглеждаше, че Тер Стеген ще бъде преодолян, но Кунде попречи на Оярсабал да нанесе удар и да реализира.

В края на първото полувреме Барса имаше претенции за две неотсъдени дузпи в рамките на минута. Първо Левандовски падна в наказателното поле, но реферът подмина ситуацията. Малко след това и Жоао Феликс имаше подобни претенции след контакт с крака на защитник. Повторенията показаха действително контакта, но пък и португалецът пресили прекалено много падането си.

Второто полувреме започна равностойно, но играта на каталунците все така не беше на висота. Треньорът на тима Шави Ернандес опита всичко, като ощв в 57-та минута замени Левандовски и Фермин Лопес и пусна в игра Феран Торес и Педри. Феран имаше изгодна ситуация минути, след като се появи в игра, но не успя да намери свой съотборник при пробив в наказателното поле.

В 66-та минута и Реал Сосиедад имаше претенции за дузпа след падане на Оярсабал в наказателното поле на противника. Ситуацията беше прегледана с ВАР - наказателен удар не беше отсъден. Малко след това Беренечеа стреля опасно от границата на наказателното поле, за да предизвика нова страхотна реакция на Тер Стеген.

Барса отговори с опасен удар на резервата Рафиня, след който топката мина покраи гредата. До края нямаше сериозни положения пред двете врати - няколко изсипани топки и блокирани удара. В 90-та минута пък мощен удар на Араухо от границата на наказателното поле беше спасен от Ремиро. Секунди по-късно Гави беше изведен сам срещу стража на домакините, но не успя да го преодолее. 

Така се стигна до 93-та минута, когато Барселона "открадна" победата. След поредната добра атака Илкай Гюндоган пусна фин пас към включилия се Араухо. Уругваецът реализира с глава, но миг по-късно попадението му беше отменено заради засада. Още на повторенията се видя, че такава няма, а след намесата на ВАР всичко бе ясно - голът беше зачетен и Барселона взе изключително ценни три точки. 

Реал Сосиедад - Барселона 0:1

0:1 Роналд Араухо 90+3'

Реал Сосиедад: Ремиро, Траоре (63 - Елустондо), Субелдия, Льо Норман, Муньос, Мендес, Субименди, Мерино, Баренечеа (79 - Чо), Кубо, Оярсабал (83 - Фернандес)

Барселона: Тер Стеген, Араухо, Кунде, Мартинес, Балде, Фермин (57 - Педри), Гюндоган, Гави, Кансело (69 - Рафиня), Жоао Феликс (69 - Ямал), Левандовски (57 - Феран)