Това което се очакваше, вече е факт – Жозе Моуриньо няма да бъде треньор на Реал Мадрид след края на сезона.

Президентът на Кралския клуб Флорентино Перес обяви раздялата на извънредна пресконференция на стадион “Сантяго Бернабеу”.

“След срещата на ръководството бе взето решение да прекратим взаимотношенията си с Жозе Моуриньо. Благодарим му за работата и положените усилия и му желаем всичко най-добро в бъдеще”, заяви Перес.

“Никой никого не е уволнявал. Решихме да се разделим по взаимно съгласие. Случилото се не е приятно, но на този етап преценихме, че това е най-доброто решение".

"Факт е, че през тези 3 години Реал зае мястото, което му се полага. 6 години отпадахме на 1/8-финал в Шампионската лига, а след това неизменно сме в Топ 4 на турнира, така че балансът е позитивен”, каза още босът.

“Миналия сезон постигнахме наистина много. Станахме шампиони и счупихме всякакви рекорди. През този обаче не успяхме да спечелим нищо, а в културата на този клуб е заложено винаги да бъде пръв”, изтъкна Перес, който освен това обяви, че президентските избори в клуба ще се проведат на 16 юни. Очаква се като единствен кандидат той да бъде преизбран. 

Случилото се разбира се бе очаквано, след като още по средата на сезона се заговори за проблеми между Специалния и играчите, начело с Икер Касияс. Това, че Реал не успя да спечели нито един трофей в края на кампанията окончателно означаваше край на ерата “Моуриньо” в Мадрид.

Миналата година специалистът подписа нов договор до 2016-а година, след като успя да прекъсне доминацията на Барселона и да спечели титлата. Контрактът обаче няма да бъде изпълнен и Жозе си тръгва след 3 години в отбора, за които спечели общо 3 трофея. При това положение се очаква скоро да бъде обявено, че се връща в Челси.

"Сега е моментът да започнем нов проект. Няма никаква компенсация за него. Искам да изтъкна, че Моуриньо е най-дългогодишният треньор в Лигата в момента, а да се задържиш толкова много време и то на място, където натискът и напрежението е толкова сериозно, изобщо не е лесно", сподели още босът на Реал.

Засега не е ясно кой ще бъде новият треньор, като според Перес на този етап не е преговаряно с нито един специалист и няма сключен предварителен договор с никого. Така той отрече твърденията на ПСЖ, че от Реал са сключили споразумение с Карло Анчелоти.