Тази, дето са я намислили в Ливърпул - да се върнат в каймака на Европа, няма да стане по този начин. За мнозина запалянковци по света, а и за такива, които не се интересуват сериозно от тази игра, е наистина необяснимо как „Анфилд“ продължава да се пълни до откат всеки път, както и секторът за гости, където Ливърпул играе.

Мърсисайдци продължават да бъдат същият космополитен клуб и огромна притегателна сила. И всичко това на фона на почти никаквите надежди за шампионска титла в Англия. И това всеки път. Винаги е едно и също. Харчат се едни пари, въртят се някакви футболисти, сменят се треньори и накрая различното е начинът, по който се случва разочарованието. Дали Ливърпул рано-рано ще е отписан от големите сметки или ще стигне до разстояние едно шампионско подхлъзване на Стивън Джерард, е все тая за статистиката. Виж, емоциите са друго нещо, те не се измерват с цифри.

Наистина ще е крайно интересно някой световен психолог или цяла група да направят изследване сред феновете на Ливърпул, да ги подложат на някои тестове, да им поставят въпроси, за да разбере останалия свят каква точно е футболната им култура и какви са ценностите им.

Извинете, но ако ЦСКА купи Кристиян Бентеке, не за 32.5 милиона паунда, а 325 хиляди лева и той не вкара в 3 поредни мача, а успоредно с това близо половината от опитите му да спре топката се превръщат в къси пасове, ще има бой с камъни и огромни транспаранти, които да призовават този дърводелец да седне на пейката, а в стартовия състав да се върне Преслав Йорданов. Онази вечер Бентеке игра срещу Екзитър, отбор от долната половина на таблицата на Лига 2 – това е 4-то ниво на английския футбол. Т.е. нещо като Негован, Подгумер и другите съперници на Локо София от А областна група.

И многомилионният Бентеке вместо за 10 минути да направи два самостоятелни пробива, при които да излъже цялата защита и вратаря на Екзитър, цял мач се размотава и подтичква. За 90 минути той стигна до един удар с глава във вратаря, една симулация за дузпа при първия гол на Ливърпул, 2-3 пасчета и няколко гардирания на топката. Ами ако Гара Дембеле бе играл срещу Екзитър, щеше да изяде малкото останала трева на стадиончето. И в тази връзка Бентеке със сигурност не би се доредил до титулярно място в Левски, ако бе в тима по времето на Гара.

Още един път извинете, но наистина няма здрав разум, който да подпише платежно нареждане на стойност 32.5 милиона паунда за такъв футболист. И това нямаше да е тъжно, ако беше извънреден случай. Преди няколко години Ливърпул взе за приблизително същата сума друг подобен разочароващ нападател – Анди Керъл.

Само можем да гадаем какви банкети са правили в Астън Вила за Бентеке и в Нюкасъл за Керъл, когато са приключвали преговорите с Ливърпул. Та това са изключително нереални пари. Милан Барош в днешни дни ще свърши повече работа от Бентеке на Ливърпул. Наистина, трябва да имаш много здрави нерви, за да запазиш спокойствие в моментите, в които този нападател се опитва да овладее топката или да подаде.

А сега Юрген Клоп трябва да се оправя някак си при това заварено положение или да харчи като луд в този и следващия трансферен прозорец, за да има смисъл да си трови нервите на „Анфилд“. Интересното е, че в Ливърпул има Комитет по трансферите, който гласува големите по обем на финансите сделки. Вероятно някакви финансисти, тип Баждеков, слушат изложение на мениджъра и екипа му и биват убеждавани да отпуснат пари.

Добре, Кени Далглиш е икона и донякъде има право да изхарчи 30 милиона за Керъл, при положение, че предния ден бе продал Фернандо Торес на Челси за 50 милиона. Вярно, че Барселона плати за Суарес 75 милиона паунда през 2014-та, но защо половината от тях трябваше да бъдат инвестирани в играч, който няма и 15 процента от качествата на уругваеца?!

Сигурно е, че с подобни несериозни футболисти на средно ниво, няма как да се направи топ-отбор. Също така е сигурно, че Кени Далглиш и Брендън Роджърс не биха работили с успех в добър отбор извън Великобритания. А най-сигурно е, че ако в Ливърпул няма контузени, Клоп няма и да си помисли да включи Бентеке в стартовия състав.

Желю Станков, Тема спорт