"Върджин Мъни" стана 15-ата банкова и финансова институция, която подписа договор за спонсорство с Манчестър Юнайтед, съобщи "Мейл". Тя е собственост на английския милиардер Ричард Брансън, който лично подписа 4-годишния договор, за да стане "Официален партньор за финансови услуги" на Червените дяволи.

"Върджин" и Юнайтед имат сходна философия - и ние, и те искаме да променим играта, а не само да я играем", заяви ухилен до ушите Ричард Брансън, докато слагаше автографа си върху червена фланелка на клуба.

"Върджин" е 70-ата фирма, свързана с клуба, чиито спонсори са от цял свят и действат в най-различни сектори: от банкиране, през производство на автомобили, до мъжки шампоани, макарони, готова храна и т. н. Благодарение на все по-големия списък от спонсори и партньори Манчестър Юнайтед се очаква още тази финансова година да стане първият британски клуб в историята с годишен приход от над половин милиард паунда (над €600 милиона).

Юнайтед си има "Официален филмов партньор" - гиганта "20 Сенчъри Фокс", официални бирени ("Сингха"), винени ("Касилеро дел Диабло") и спиртни ("Аперол Шприц") партньори, както и официален бонбонен партньор ("Юрофууд"), макар и само за 5 страни от Югоизточна Азия. За сравнение - спонсорите и партньорите на Ман Юнайтед са два пъти повече от тези на всеки друг техен съперник от Висшата лига.

"Върджин Мъни" се присъедини към другите 14 банкови и финансови институции, свързани с клуба, за страни от Малта до Зимбабве и от Норвегия до Танзания. Когато Юнайтед пътува, може да разчита на руската авиокомпания "Аерофлот", за куриерски доставки - на "Ди Ейч Ел", а за петролни и смазочни материали - на "Гълф Ойл".

Три са фирмите за гуми, подписали с Червените дяволи: "Аполо Тайрс" е за цял свят, "Акилис Радиал" е за Индонезия, а "Федерал" - за Тайван и Китай. В Далечния изток действат 16 от местните партньори и спонсори на Ман Юн, сред тях и гигантът "Юниливър" - официален доставчик на мъжки шампоани за Индонезия, Сингапур и Виетнам!

Сред медийните партньори пък има такива от Азербайджан до Нова Зеландия и от остров Мавриций до Карибите и Кувейт. Сред по-екзотичните спонсори са конен клуб в Хонконг и американска фирма за шапки и каскети.