Голямата легенда на германския футбол Франц Бекенбуер ще напусне ФИФА като не се кандидатира за нов мандат догодина. Той вече няма да е член на Изпълнителния комитет на организацията.

„Решението е отдавна в мен. Искам да обръщам повече внимание на семейството си и да се грижа за моята фондация”, посочи причините Кайзерът пред вестник Билд.

Фондацията му се грижи от 1982 година насам за бедни и инвалиди.

„Ако се кандидатирам за още 4 години, в края на периода ще бъда на 70. Синът ми ще е на 14, дъщеря ми на 11. Пак ще пропусна как растат, което веднъж стана с първите ми деца. Няма да допусна пак тази грешка”, каза Бекенбауер.

Миналата есен той се отказа и от президентския пост в Байерн Мюнхен, където зае само почетно място. Може ли Кайзер да абдикира?

„Може. Усещам, че ми липсва плам. Така беше и през 1990 година, когато станахме световни шампиони – имах най-добрия отбор в света, не е време за отказване. Но и тогава усещах същото като днес. По-добре да приключа”.

„Оставам запазен за футбола, в който съм от 46 години. Понякога силата на думата е по-голяма, отколкото силата на поста”, обобщи Франц Бекенбауер.