Нова загуба претърпя германският шампион Борусия Дортмунд. Отборът почти се сбогува с шансовете си да продължи напред в Шампионската лига след като падна с 3:1 от Олимпиакос.

Условия като при война бяха подготвили от Олимпиакос за гостуването на германския шампион. В момента Германия е враг номер едно за гърците, въпреки че отделя огромни суми да ги спаси от фалит. Омразата се изрази в открити призиви за разправа и вестникарски паралели с историята.

Отборът на Борусия Дортмунд бе закаран до стадиона с тройна охрана, говорител от клуба описа ситуацията като тотално хаотична. В Гърция днес има и генерална стачка, която допълнително нажежаваше обстановката преди двубоя - около хотела на гостите  полицията е използвала и сълзотворен газ.

В тази ситуация трябваше да се играе и футбол. В състава на Юрген Клоп отсъстваха Овомойела и Лукас Бариос, които отпаднаха контузени от групата. Треньорът предпочете Гюндоган вместо Себастиян Кел в дефанзивната халфова линия и Перишич в атака.

Германците започнаха силно срещата и създадоха на няколко пъти напрежение пред противниковата врата. На два пъти Кагава не успя да се възползва добре от удобни топки, удар на Перишич бе хванат от вратаря.

Но още с първата си силна атака Олимпиакос поведе. В 8-ата минута след меле топката бе изчистена, но стигна до Маркано, който вдигна отляво и Холебас надскочи неубедителния Шмелцер и с глава взриви атмосферата на стадиона – 1:0.

Дълго време гостите бяха объркани от гола и не създадоха нищо. Постепенно обаче превъзходството в играта отново мина на тяхна страна, като Гьотце бе особено активен. И логично падна гол. В 26-ата минута Левандовски бе оставен непокрит пред наказателното поле, имаше време да си вдигне топката и от воле да я прати ниско в десния ъгъл – 1:1.

Германците доминираха напълно в минутите след изравняването, пробив на Перишич отляво за малко да доведе до втори гол, но Костанцо изби в корнер. Пред отсрещната врата пък Миралас направи голям пропуск, като отблизо засече топката над гредата.

Това положение пак обърна играта – домакините натиснаха и след няколко остри атаки в 40-ата минута Джебур заобиколи умело Хумелс и Суботич и със силен удар отдясно вкара страхотен гол – 2:1 за Олимпиакос. Минута преди почивката само шансът спаси Вайденфелер от трети гол, когато волето на Джебур мина на сантиметри в аут.

Като цяло в това полувреме защитата на Дортмунд беше под всякаква критика, левият бек Шмелцер все едно го нямаше, а централните бранители бяха неориентирани и слаби.

Второто полувреме започна с натиск на домакините, които бяха близо до гола в няколко ситуации, но или топката минаваше встрани, или Вайденфелер спасяваше. Минутите се нижеха една след друга, от интересното първо полувреме нямаше и помен.

В 79-ата минута Модесто направи 3:1 с глава, оставен сам от рехавата защита на Дортмунд. Мачът бе решен.

След поражението Борусия Дортмунд е на последно място в групата с една точка - цели пет по-малко от втория Марсилия.

Олимпиакос – Борусия Дортмунд 3:1

1:0 Холебас (8)

1:1 Левандовски (26)

2:1 Джебур (40)

3:1 Модесто (79)

Олимпиакос: Костанцо, Модесто, Пападопулос, Мелберг, Холебас, Орбаиз, Макун (73-Маниатис), Миралас (90-Фетфацидис), Ибагаза, Маркано, Джебур (87-Пантелич)

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Пишчек, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Гюндоган (56-Лайтнер), Бендер, Гьотце (82-Гроскройц), Кагава (66-Блашиковски), Перишич, Левандовски