Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира утре следобяд на турнира от сериите АТП 500 в Дубай като поставен под номер 1 срещу участващия с "уайлд кард" Малек Джазири (Тунис).
Двубоят между двамата е трети на централния корт и ще започне не преди 17.00 часа българско време. Димитров достигна до финала при последното си участие в Ротердам преди осем дни, но в мача за титлата в холандския град не успя да бъде конкурентен на швейцарската легенда Роджър Федерер заради грипно заболяване и загуби с 2:6, 2:6.

"Почти напълно съм възстановен, много близо съм. Още усещам последиците от настинката, но се чувствам все по-добре с всеки изминал ден. Дойдох по-рано в Дубай, още в сряда вечерта, за да се аклиматизирам. Надявам се да играя по-добре и по-добре с всеки изминал мач и да успея да се подготвя за Индиън Уелс и Маями. Турнирът в Дубай е от категория 500 и аз съм тук, за да го спечеля. Нуждая се от точки и т.н.", коментира четвъртият в света Димитров.

Българинът страдаше и от болки в рамото, които получи през миналия месец в участието си на Откритото първенство на Австралия. Заради това той пропусна да защитава титлата си на турнира на родна земя в София в началото на февруари. В Дубай той е поставен под номер 1 на толкова голям турнир за първи път и ще се постарае да оправдае очакванията. 

"Това създава големи очаквания във всички, включително и у мен. Ще се постарая да дам най-доброто от себе си. Винаги съм критичен към представянето си и искам повече. Дори през последните седмици най-важното за мен беше да остана концентриран и да продължа да развивам играта си. Във всеки турнир се старая да се коригирам мач след мач. Това правя седмица след седмица. Това е най-добрият начин да се развиваш като играч", 

"2017 година ме промени, подхождам по различен начин към нещата. Мисля, че правилният подход за новия сезон, е да си повтарям, че това е ново начало за мен и трябва да оставя миналото зад гърба си. Винаги се опитвам да мисля позитивно, да си напомням, че в тениса, както и във всичко останало в живота, има възходи и падения. Опитвам се случилото на на корта да не влияе на настроението ми, защото победите и загубите са нормални в спорта", каза Димитров.

Хасковлията изложи и виждането си за спортното дълголетие в тениса, в който в момента доминират прехвърлилите 30-е години Роджър Федерер (Швейцария) и Рафаел Надал (Испания).

"Аз все още се чувствам в средата на пътя. Не знам дали ще играя толкова дълго, но ако съм здрав и без сериозни контузии, защо не? Кариерата на всеки тенисист сега може да бъде удължена с работа с физиотерапевтите, които са винаги до нас, с по-добрите грижи за тялото. Ако се трудиш достатъчно и правилно за избягването на контузии, ако се готвиш 30-40 минути повече във фитнеса всеки ден, си даваш по-добри шансове за кариерата", каза още Димитров.