Националният отбор на България по волейбол се класира на 1/2-финалите на олимпийските квалификации, след като победи с 3:2 (25:21, 24:26, 25:22, 20:25, 15:13) Сърбия в легендарната зала в Берлин "Макс Шмелинг Хале".

Пред мача "лъвовете" се нуждаеха от успех или спечелване на два гейма, за да отидат сред четирите най-добри отбора и успяха да постигнат заветната цел. Възпитаниците на Силвано Пранди спечелиха първата част с 25:21, паднаха във втората с 24:26, но взеха третата с 25:22, което обезсмисли остатъка от мача.

Така от нашата група напред се класираха България и Франция, докато Сърбия и Нидерландия се простиха и с последните си шансове да вземат квоти за Токио 2020.

В спор за място на финала ще срещнем Германия или Словения, като противникът зависи от развръзката на останалите мачове, които ще се играят до края на деня.


Мачът започна равностойно и се развиваше така до осмата точка. След това България взе, преднина и успя да се откъсне в резултата, запазвайки го до края на гейма. Селекционерът Силвано Пранди пък получи жълт картон за невъздържана реакция, но и това не сломи духа на "лъвовете". 

Втората част беше изключително равностойна и никой не можеше да вземе превес. Така се стигна до тайбрек, който "плавите" спечелиха, благодарение на отличната си атака. Сърбия продължи с подема си и в третия гейм и успя да дръпне със 7:2. България обаче успя да стопи изоставането и резултатът вървеше равен до 19:19. После "трикольорите" успяха да поведат в търсенето на така важния гейм, който ни делеше официално от класиране на 1/2-финалите. И това стана факт след атака на Алекс Грозданов – 25:22 за нашите!

После Пранди смени абсолютно всички играчи, за да даде почивка на основните. Добромир Димитров, Велизар Чернокожев, Розалин Пенчев, Николай Пенчев, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров и либерото Петър Каракашев се появиха в игра, но докато се напаснат мачът отиде в тайбрек след 20:25.

В него Сърбия водеше почти през цялото време, но накрая България постигна обрат – 15:13, за да спечели и мача. Най-резултатен за нашите отново беше Цветан Соколов с 20 точки (2 аса), 14 точки добави Тодор Скримов (2 аса, 3 блокади).

За Сърбия Неманя Петрич приключи със 17 точки (2 аса, 1 блокада), с 14 се разписа Урош Ковачевич (2 блокади).