Инцидентите, свързани с различни форми на дискриминация в английския професионален футбол, са се увеличили с 38% спрямо година по-рано. Това показва проучване на организацията Kick It Out, която си е поставила за цел да премахне расизма, хомофобията и други социални проблеми в спорта.

От август до средата на сезона са потвърдени 111 инцидента за дискриминация в първите четири нива в английския футбол - 64 във Висшата лига и общо 47 в Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2. Преди година те са били съответно 40 и 29, пише "Дневник". Основателят на Kick It Out Херман Оусли заяви, че изнесените данни трябва да подействат като "сигнална лампичка за всички в спорта".

Организацията съобщава още, че е получила над 300 сигнала за 282 инцидента с дискриминация през 2017 г., като те са се увеличили с 59% спрямо година по-рано. В тях влизат влизат докладвани случаи от професионалните и аматьорските нива в Англия, както и в социалните мрежи. С най-голям дял са инцидентите на расова основа (151). Те представляват 54% от всички инциденти, като са следвани от тези за хомофобия, бифобия и трансфобия с 63 и антисемитизъм с 25.

Проблемите с проявите на антисемитизъм традиционно привличат внимание в европейския футбол. В края на март Лацио беше глобен с 50 хил. евро за стикери с лика на жертвата на холокоста Ане Франк. В началото на сезона ръководството на Челси помоли феновете си да не пеят песни с антисемитска насоченост срещу Тотнъм.

"В крайна сметка справянето с дискриминацията трябва да стане с общи усилия. Висшите органи в обществото и футбола, както и феновете, трябва да докладват за случаите на дискриминация, за да ни помогнат да изкореним омразата", пише в сайта на Кick It Out.