"Манчестър Сити" си осигури титлата в Англия още на 14 април а през уикенда получи шампионския трофей. Тимът на Пеп Гуардиола обаче има още за какво да играе, защото е на прага на най-великия сезон в историята на Висшата лига.

Тази вечер в 22.00 ч. шампионите посрещат новака "Брайтън", който през уикенда си гарантира оцеляването в елита на английския футбол. "Гражданите" се нуждаят от победа и два гола, за да разбият всички значими рекорди във Висшата лига извън този на "Арсенал" за цял сезон без загуба.

Ако спечели и двата си оставащи мача, тимът на Гуардиола ще е първият, който достига трицифрен брой точки във Висшата лига. "Не можем да отречем, че ще би било приятно да достигнем 100 точки. Говорим си за това. Тези цели ни помагат да останем фокусирани (до края на сезона)", каза Гуардиола на пресконференцията преди мача.

Това ще е втори опит на "Манчестър сити" да подобри рекордите за най-много победи, най-много точки и най-много отбелязани попадения. Първият беше в събота, когато "гражданите" направиха нулево равенство с друг новак - "Хъдърсфилд".

"Манчестър сити" има 30 победи преди последните си два шампионатни мача. Толкова постигна и "Челси" преди година, когато спечели титлата в дебютния сезон на Антонио Конте.

"Сити" има 94 точки, с които се доближи на една от другия голям рекорд на "Челси", който в първи си сезон под ръководството на Жозе Моуриньо - 2004-05 г., завърши с 29 победи, осем равенства и само една загуба.

"Гражданите" имат 103 гола през настоящия шампион - с един по-малко, отколкото отбелязаха сините от Лондон при спечелването на титлата през сезон 2009-10 при Карло Анчелоти.

Тимът на Гуардиола почти сигурно ще подобри още един от рекордите на лондонския клуб - за най-голяма голова разлика, пише "Дневник". "Челси" завърши сезон 2009-10 със 72 гола повече, отколкото допусна - 103:31. Настоящата голова разлика на "Сити" е 102:26.

За друг от рекордите - за най-голяма разлика между първия и втория в крайното класиране, "Манчестър сити" ще се нуждае от грешни стъпи на градски съперник "Юнайтед". Шампионите имат аванс от 17 пред "червените дяволи".

Най-голямата разлика между първия и втория във Висшата лига са 18-те точки, с които "Юнайтед" на сър Алекс Фъргюсън изпревари "Арсенал" през сезон 1999-2000. След мача с "Брайтън" "Сити" има гостуване на борещия се за оцеляване "Саутхемптън". "Юнайтед" има гостуване на "Уест хем" тази вечер, а в последния ден на сезона (14 май) посреща "Уотфорд".

Ако спечели двубоя с "Брайтън", "Манчестър сити" ще бъде едноличен рекордьор и за най-много победи като гост в един сезон. В момента "гражданите" разделят първото място с "Челси" от 2004-05 г. - по 15.