Още преди началото на сезона във Висшата лига, манчестърските грандове Сити и Юнайтед бяха сочени като основни фаворити за титлата. До момента прогнозите напълно се потвърждават, след като "гражданите" и "червените дяволи" заемат първите две места в класирането.


Възпитаниците на Пеп Гуардиола са в рекордна серия от 16 поредни успеха и са убедителен лидер с 52 точки. С основна заслуга за това е Рахим Стърлинг. Английският национал се представя превъзходно и не случайно, още преди да се е преполовил сезонът, вече подобри постижението си от миналата кампания, когато отбеляза 14 гола. Той се разписа на два пъти при разгрома с 4:1 над Тотнъм на "Етихад" и вече има 15 попадения на сметката си. Освен това Стърлинг има повече точни изстрела във всяко състезание, отколкото останалите играчи на Сити.

Кевин де Бройне и Лерой Сане са другите ключови футболисти на "гражданите". Белгийският национал има пряко участие в 14 гола от 15 срещи на Острова от септември насам – 6 попадения и 8 асистенции, докато германецът се представя много силно на "Етихад". Показателите му в дома на Сити са 5 гола и 5 асистенции за 10 сблъсъка.

Маркъс Рашфорд пък е тайното оръжие на Юнайтед, въпреки че не е твърд титуляр. Той има участие в 16 гола от 27 мача за "червените дяволи" във всички турнири – 9 попадения, 7 асистенции. За сравнение, през миналия сезон младокът изигра 53 срещи, в които записа 11 точни изстрела и 4 решаващи подавания.

При успеха с 2:1 над Уест Бромич, Жозе Моуринньо продължи добрата си серия срещу отбори, които се намират в зоната на изпадащите във Висшата лига. До момента Специалния няма загуба срещу "дънна риба" в кариерата си на Острова – 15 победи и 4 равенства. Ромелу Лукаку пък продължава да тормози "дроздовете". Той вече има 5 гола и 3 асистенции срещу отбора, където игра през сезон 2012/13.