Организаторите на световното първенство по футбол в Русия могат да се окажат изправени пред необичаен проблем - нашествие от скакалци. Много е вероятно през лятото да има бум на насекомите в градовете домакини, предупреди Пьотр Чекмарев - високопоставен служител в министерството на земеделието в страната.

Домакините могат да претърпят огромни финансови загуби, ако скакалците попречат за нормалното провеждане на най-големия футболен форум в света.

"По един или друг начин сме се научили да се справяме със скакалците. Но как да се предпазим, за да не прерасне това в глобален скандал тази година", каза Чекмарев на събитие в Москва.

"Целият свят ще дойде тук. Футболните игрища са зелени, а скакалците обичат много зеленина. Как да не дойдат на местата, където се играе футбол", допълни той, цитиран от вестник "Дневник".

По думите на Чекмарев в момента нашествието на скакалци е засегнало около 1 милион хектара земя в Южна Русия. Проблемна зона има и в близост до един от градовете домакини – Волгоград.

Световното по футбол ще се проведе от 14 юни до 15 юли. Мачовете ще се изиграят на 12 стадиона в 11 града. Това са Москва, Санкт Петербург, Калининград, Казан, Нижни Новгород, Самара, Волгоград, Саранск, Ростов на Дон, Сочи и Екатеринбург.