Световната федерация по футбол (ФИФА) ще плати по 2 милиона долара авансово от наградния фонд на Мондиал 2018 на петте африкански футБолни федерации, които ще участват. Конфедерацията по футбол на Африка (КАФ) заяви, че споразумението ще помогне на тези отбори да уредят въпроса с премиите на играчите, който избухва с пълна сила почти на всяко първенство.

Египет, Мароко, Нигерия, Тунис и Сенегал ще представят Черния континент на този футболен форум, а в миналото тимове като Гана, Сенегал, Кот д'Ивоар, Камерун са били на прага да бойкотират мачове заради неполучени пари от квалификациите.

Всяка от 32-те страни-финалистки получава от ФИФА по 1,5 милиона долара за подготовка плюс поне по 8 милиона долара от наградния фонд. Световният шампион ще получи 38 милиона долара.

"Скандалите в отборите, липсата на финанси за подготовка и премии, се отразяват много лошо на имиджа на африканския футбол и влияят на представянето на футболистите, се казва още в изявление на КАФ.

Последните случаи бяха от Световното първенство в Бразилия: Камерун пристигна със закъснение, правителството на Гана даде от бюджета 3 милиона долара, за да бъде предотвратена стачка, а играчите на Нигерия прекъснаха тренировка, след като разбраха, че в този ден няма да си вземат парите.