Трима кандидати ще се борят за президентския пост в Българския футболен съюз (БФС). Това са настоящият ръководител на БФС Борислав Михайлов, бившият футболист и треньор на националния отбор Любослав Пенев и бившият президент на "Черноморец" (Бургас) Ивайло Дражев.

Срокът за подаване на кандидатури изтече в 17.30 часа. От футболния съюз обявиха, че други заявки за участие в изборите не са внесени до изтичането на крайния срок. Изборите ще се проведат по време на конгреса на БФС на 16 февруари. Право на глас по време на конгреса ще имат 547 клуба.

Борислав Михайлов

Настоящият президент на БФС ще се бори за четвърти пореден мандат. Неговата кандидатура беше издигната от "Левски" и получи подкрепата на още няколко клуба от Първа лига, сред които шампионът "Лудогорец", "Славия" и "Локомотив" (Пловдив).

Михайлов оглавява централата от 2005 г., когато наследи Иван Славков. Преди малко повече от четири години - с наближаването на предния мандат, той заяви в интервю: "Това ще ми бъде последният мандат, защото това не ми е самоцел. Винаги съм го казвал. Аз съм отговорен човек и съм се хванал да направя нещо за българския футбол заедно с моите колеги. Ако ме изберат още веднъж, ще работим заедно, но само още един мандат."

Бившият капитан на националния отбор обаче се отметна от думите си и реши отново да се кандидатира. Той изтъкна, че благодарение на работата на неговия екип българският футбол има силни позиции в УЕФА и ФИФА, изградил е модерна база и е увеличил бюджета си до 19.1 млн. лева за 2018 г.

Наскоро той обяви, че е възможно да направи промени в състава на изпълнителния комитет на БФС, ако бъде преизбран. "Със сигурност ще разчитам на по-голямата част от хората, които са в момента. Ако спечеля, живот и здраве, ще имам възможност за по-голям брой кандидати за членове на изпълкома и ще проверя с делегатите някои основни неща, които се пишат за присъствието на различен тип хора в изпълкома."

За преизбирането на Михайлов се обявиха повечето членове на настоящия изпълком, сред които Кирил Домусчиев, Йордан Лечков и Венцислав Стефанов, шефът на съдийската комисия Петър Петров и дори спортният министър Красен Кралев, припомня "Дневник". Михайлов получи подкрепа и от президента на УЕФА Александър Чеферин, който го определи като голям защитник на българските интереси във футбола.

Любослав Пенев

Пенев е другият основен кандидат за президентския пост. Бившият нападател, който беше издигнат от аматьорския "Ботев" (Болярово), се обяви за единствената реална алтернатива на Михайлов. Към момента той не е получил публична подкрепа от клуб от Първа лига.

Пенев изрази намерение да промени кардинално управлението на българския футбол, ако спечели изборите. "Защо искам да стана президент? Искам отново България да се гордее с националния и клубния си футбол. Искам стадионите да са пълни, националният отбор да е в топ лисатата, да е близо до класиране и да се класира за голямо първенство, клубовете ни да са постоянно в Лига Европа и Шампионската лига", каза Пенев преди Нова година.

През януари той даде пресконференция, на която представи част от своя екип. В него влязоха бившият председател на управителния съвет на "Левски" Николай Илиев, бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов и дългогодишният адвокат на ЦСКА Радостин Василев.

Пенев каза, че основните акценти в неговата програма са "бързо постигане на европейски стандарти" и "изкореняване на корупцията в българския футбол". Той обеща, че ако стане президент на БФС, ще изиска от държавата да му осигури "добър парцел", който да бъде използван за строежа на нов модерен национален стадион.

Пенев обяви десетгодишна програма за развитие, която включва още премахване на президентите на клубовете от изпълкома, прозрачност и публикуване на финансовите резултати, промяна във формата на първенството и увеличаване на занимаващите се с футбол деца до 150 хиляди.

"Искам да построим небостъргач. Небостъргач, а не пететажна сграда. Нашият футбол е ръждясал", каза бившият треньор на националния отбор и ЦСКА.

Ивайло Дражев

Бившият президент на "Черноморец" е най-екзотичната кандидатура. Той се кандидатира за президент на футболния съюз през 2009 г. Тогава обаче не беше допуснат до изборите и Михайлов спечели втория си мандат начело на централата. Впоследствие Дражев заведе няколко дела срещу БФС, но без успех.

През 2011 г. Дражев беше осъден на седем години затвор заради причиняване на две катастрофи - през 1996 и 1998 г., при които загинаха общо трима души. През 2015 г. той излезе предсрочно от затвора.

Дражев също обяви, че ще прави кардинални промени в българския футбол, ако спечели. Той иска елитно първенство с поне 16 отбора и сезон "пролет-есен", а друга от идеите му е да се ограничи броят на чуждестранните футболисти.

Бившият президент на "Черноморец" се закани да осигури по-изгоден за клубовете договор за телевизионните права. Дори твърди, че вече имал предложение за 15 милиона лева. Той поиска и Националният стадион "Васил Левски" да бъде предоставен на БФС от "Национална спортна база" ЕАД.

Той обвини сегашното ръководство, че е раздало 640 хил. лева "предизборно" между аматьорските клубове. "Аз очаквам поне 150 (клуба) да ги подкрепят. Такава е бройката на клубовете, които получиха пари от футболния съюз преди три месеца".