Собственикът на Челси Роман Абрамович е отпуснал 33.8 милиона паунда на футболния клуб за последната финансова година, сочи годишният отчет на сините. Средствата са предоставени чрез дружеството-майка на Челси - Fordstam Ltd., а сумата се добавя към дължимите преди това близо 1.05 милиарда от футболния клуб към компанията на руския бизнесмен.

В края на 2017 г. Челси обяви печалба от 15.3 милиона паунда, която се дължи основно на трансфера на бразилеца Оскар в Шанхай за 69.2 милиона паунда. От клуба съобщиха и за по-големи приходи, благодарение на новия договор за телевизионните права във Висшата лига. За една година увеличението по това перо е от 142.9 до 162.4 милиона паунда. Неочакваното отсъствие от Шампионската лига през сезон 2016-17 обаче води до по-малък ръст на приходите от очакваното.

За финансовата година от Челси са намалили и сумата, която дават за заплати – от 222.4 милиона паунда на 219.7. В същото време броят на щатните служители вече е над 800. Удвоен е и размерът на възнагражденията на директорите в клуба – от 154 хиляди на 308 хиляди паунда.

Реконструкцията на стадиона на клуба "Стамфорд бридж" ще бъде отложена с още година. Очакванията са сините да са готови с планираното увеличение на капацитета през 2025 г. Досега се смяташе, че проектът ще бъде завършен за началото на сезон 2024-25.

Първоначалният план за 2021-22 беше отложен с три години. От клуба обясниха, че то се дължи на "правни въпроси и одобрения по закон, за да се издадат разрешителни преди началото на строителните работи". Според директорите Марина Грановская и Брус Бък обаче това не се отнася за проекта на Челси, а става въпрос за поправка на закон, което значи че това може да отнеме време.

Общите разходи се очаква да надхвърлят 1 милиард паунда, а Челси ще продължи да играе на своя стадион до 2021 г. Засега не е ясно къде сините ще домакинстват, докато трае реконструкцията на "Стамфорд бридж". Единият вариант е "Уембли", където в момента играе Тотнъм, докато се строи новият "Уайт харт лейн". Друга възможност е съоръжението на Уест Хем - "Лондон стейдиъм", а сред обсъжданите е и храмът на английското ръгби - "Туикънъм".

От 1905 г. Челси неизменно играе на "Стамфорд бридж", а в момента стадионът има капацитет 41 600 места, отбелязва "Дневник". След строежа на нов стадион местата ще се увеличат с 13 374, а общо ВИП зоната ще се увеличи до 9200 души. От клуба очакват това да доведе до голям ръст на приходите.