Германският вицешампион Борусия Дортмунд може да се облегне на стабилен гръб в следващото десетилетия и да затвърди позициите си на втора футболна сила в страната.

Днес "жълто-черните" удължиха контракта с генералния си спонсор "Евоник" до лятото на 2025 година. За този период от време химическият концерн ще налее 200 милиона евро, които са част от спонсорския договор.

Вестник "Билд" изчислява, че сделката е на стойност 350 милиона евро, заради увеличаване на капитала на клуба.

Борусия осъществи двоен удар, защото мощната компания от Есен става и акционер, купувайки 9.06% от акциите на Борусия и плащайки за тях точно 26 744 448 евро.

"Това е един хубав ден за Борусия Дортмунд. Насочваме се към Азия, където ще отворим наши офиси. Новият договор ни предоставя възможността да привличаме топ-футболисти и да се конкурираме с най-силните европейски отбори. Сега ще можем да плащаме по-високи заплати и да не допускаме нашите най-добри играчи да бъдат купувани от други клубове", не скри радостта си изпълнителният директор Ханс-Йоахим Вацке.

Договорът на химическия концерн с Борусия бе до лятото на 2016 година и клубът получаваше на сезон 12 милиона евро. Сега сумата ще се увеличи и ще достигне до цели 18 милиона евро годишно, пише вестник "Рур Нахрихтен", който е най-близо до клуба.

В Борусия са наясно, че дължат оцеляването си до голяма степен на компанията от Есен. Но на сайта на клуба е публикувана статистика, която показва, че при сключване на първия договор между двете страни през 2006 година, едва 47% от германците са били запознати с "Евоник".

В момента ситуацията е различна: покрай успехите на Борусия Дортмунд концернът е добре познат на 95% от германците, като 74% от тях свързват гиганта именно с футболния клуб.

В началото на месеца Борусия Дортмунд бе близо до договор с най-голямата търговска банка в Европа - "Дойче банк", която бе готова да купи 10% от акциите на клуба за 23.5 милиона евро, но от Борусия са поискали по-голяма сума.