Днес треньорът на Байерн Мюнхен Юп Хайнкес навършва 73 години. Преди няколко седмици той стана официално най-възрастният треньор, който печели Бундеслигата.

Един от най-легендарните голмайстори в историята на първенството се превърна и в един от най-успешните наставници в историята на германския футбол. 

Като футболист Хайнкес е световен и европейски шампион с Германия, шампион в Бундеслигата (4 пъти с Гладбах), носител на купата на УЕФА, носител на купата на Германия, голмайстор на Бундеслигата (2 пъти), голмайстор на КЕШ, голмайстор за Купата на УЕФА (2 пъти), голмайстор за КНК.

Като треньор Дон Юп е шампион в Бундеслигата (4 пъти с Байерн), носител на купата на Германия (предстои му още един финал срещу Айнтрахт Франкфурт на 19 май), носител на Суперкупата на Германия (3 пъти), носител на Шампионска лига (2 пъти - с Реал и Байерн), носител на Суперкупата на Испания, Треньор №1 в света за 2013 година.

Опитният наставник се завърна в професията през октомври миналата година, когато замени уволнения Карло Анчелоти, за да поеме Байерн за рекорден четвърти път. Хайнкес бе извън футбола от пролетта на 2013 година, но набързо превърна Байерн в познатата машина за убиване.

Баварците навлязоха в невероятна победна серия на всички фронтове и въпреки отпадането от Реал Мадрид на полуфиналите в Шампионската лига, обраха аплодисментите на специалисти, анализатори, фенове и легенди, тъй като надиграха "белия балет" и в двата мача.

Хайнкес остава в историята не само като един от малкото големи футболисти, успели и в треньорската професия. За всички, които са работили с него, харизматичният германец е човек с главно "Ч". Деликатен, възпитан, отборен играч. Винаги е преследвал победата, но никога с цената на накърняване честта на съперника и на собствените си играчи. При него Егото винаги е било на заден план.

Хайнкес отдавна се изстреля дълбоко в сърцата на всички привърженици на Байерн Мюнхен, както и на тези на родния си Борусия Мьонхенгладбах. За тях той вече е нещо повече от легенда.

Честит рожден ден, шампионе!