Байерн Мюнхен победи смелия Шалке с 2:1 в двубой от 22-ия кръг на германската Бундеслига, който се игра на стадион "Алианц Арена".

Домакините откриха още в шестата минута чрез Роберт Левандовски, за когото това бе 11-и пореден домакински мач за първенство, в който се разписва. Така полякът изравни "прашен" рекорд на треньора си Юп Хайнкес от 70-те години на миналия век.

Момчетата на Доменико Тедеско не се уплашиха и изравниха чрез Франко Ди Санто преди изтичането на половин час игра. Шалке играеше смело и атакуващо, но малко по-късно отново се озова назад в резултата след гола на Томас Мюлер.

През второто полувреме темпото на игра спадна и двата тима не стигаха до толкова много интересни положения. Така Байерн записа 12-а победа в последните 15 мача срещу този съперник, в които няма поражение.

Баварците събраха цели 56 точки на върха и остават с 18 пред втория в таблицата, който тази седмица е вицешампионът РБ Лайпциг. Шалке е шести с 34 пункта.


Срещата започна с бърза атака на гостите, които напреднаха чрез бъдещия футболист на Байерн Леон Горецка. Топката се озова у Емболо, чийто удар беше спасен от Улрайх, а след това Бургщалер шутира доста високо в опита си за добавка.

В шестата минута баварците откриха резултата при първата си смислена атака. Томас Мюлер заложи на бомбен удар извън наказателното поле и Ферман изби с една ръка, но топката се озова право в обсега на Роберт Левандовски и полякът вкара отблизо без проблеми.

Керер получи отлична възможност за гостите, но не уцели вратата с глава, а след това същото от далеч по-трудна позиция стори и снайперистът на шампионите Левандовски. Последва спасен от Ферман снаряд на Давид Алаба, а после Левандовски би неточно.

Преди да изтече половин час игра изключително активният Шалке изравни заслужено.- Емболо центрира отдясно за Леон Горецка, но неговото воле не се получи. Кълбото все пак стигна до Франко Ди Санто, който реализира много зрелищен гол по диагонала.

Десетина минути преди почивката Рибери получи на отлична позиция отляво, но се забави и беше застигнат. Той опита да подаде вдясно, Левандовски открадна топката от съперник и стреля със завъртане, но над напречната греда.

В 36-ата минута Байерн си върна аванса в резултата чрез Томас Мюлер, който получи от Робен в наказателното поле и успя да излъже Ферман с нисък удар в близкия удар по диагонала.

Шалке продължава да играе много хубав футбол  и получи нова добра възможност чрез Горецка, който финтира съперник в наказателното поле и би технично, но и неточно с левия крак. Секунди преди паузата снарядът на Налдо профуча високо.

В началото на второто полувреме Бургщалер получи жълт картон за симулация, след като се опита да спечели дузпа по доста евтин начин. Двата отбора разменяха инициативата, а тупалката на Алаба профуча над целта.

Постепепно темпото на игра на "миньорите" спадна и те вече не успяваха да упражняват впечатляващата преса, с която оставиха отлични впечатления в този двубой. Двайсетина минути преди края на редовното време Емболо стреля в долния ляв ъгъл, но Улрайх спаси.

На отсрещната врата Мюлер можеше да завършва, но реши да търси Левандовски и последният беше блокиран от защитник на противника. В 86-та аминута можеше да се стигне до куриозен гол, защото Хави Мартинес уцели Левандовски в гърба, но топката мина покрай гредата.

 

Байерн Мюнхен - Шалке 2:1

1:0 Роберт Левандовски - 6'
1:1 Франко Ди Санто - 29'
2:1 Томас Мюлер - 36'

 

Байерн Мюнхен: Улрайх, Хумелс, Боатенг (Зюле - 71'), Алаба, Кимих, Видал, Хамес (Мартинес - 81'), Рибери (Коман - 77'), Робен, Мюлер, Левандовски 

Шалке: Ферман, Налдо, Керер, Стамбули, Калиджюри, Шьопф, Горецка, Майер (Ошипка - 59'), Ди Санто (Коноплянка - 77'), Бергщалер (Харит - 65'), Емболо