Кливланд е направил най-доброто в опит да спаси сезона си, а и суперзвездата ЛеБрон Джеймс, обявиха повечето анализатори след затварянето на трансферния прозорец в НБА. 

Кавалиърс бяха най-активни като се разделиха с шестима играчи, начело с Айзея Томас, Дуейн Уейд и Дерик Роуз и получиха четирима вместо тях в лицето на младите Джордън Кларксън и Лари Нанс от Лейкърс, Родни Хууд от Юта, както и опитния Джордж Хил. 

По-голямата част от коментаторите отчитат, че експериментът с Айзея Томас така и не се е получил, а и ужасяващата игра в защита, довела до 14 загуби в последните 22 срещи, е трябвало да донесе промяна. 

Кливланд се раздели като цяло с периферни фигури, а освен това успя да запази скъпоценния избор от първия кръг на Драфта през лятото, който може да му донесе доста солиден играч. 

„С тези ходове Кавс изпращат ясно послание към ЛеБрон Джеймс, че искат да печелят, а и тоталната промяна показва стремеж към подобрение. Те определено подобриха играчите около ЛеБрон и макар и да не изглеждат способни да се справят с Голдън Стейт, промяната бе нужна“ пише Крис Маникс от „Yahoo Sports“. 

„Без съмнение Кливланд се подобри, добавяйки доста сериозна атлетичност по крилата, а и опитен плеймейкър като Джордж Хил, който освен това е добър защитник. Това подобрява шансовете на отбора в битката с Торонто и Бостън на Изток, но е факт, че поне сега този тим не може да се мери с Уориърс“ добавя Кемин Пелтън от „ESPN“. 

Мненията са, че ЛА Лейкърс също са направили добри ходове в стремежа да освободят още пари и през лятото да преследват две суперзвезди. Реално до края на трансферния период нямаше големи сделки, като отбори като Торонто, Бруклин, Ню Орлийнс, Финикс, Ню Йорк, Далас и Денвър направиха малки ходове.