От НБА официално признаха, че Кевин Дюрант е фаулирал ЛеБрон Джеймс при ключовата ситуация в края на мача между Голдън Стейт и Кливланд. 

Неотсъденото нарушение дойде при 3 точки аванс за шампионите, след което те успяха да спечелят с 99:92, а положението предизвика много коментари. В крайна сметка от Лигата официално потвърдиха, че Дюрант е напавил не едно, а две нарушения. 

Първо още в началото на пробива, когато ЛеБрон е бил избутан и това е нарушило бързината, баланса и ритъма му, а след това и малко преди да стреля, когато звездата на Голдън Стейт е ударил съперника си по-ръката и отново го е избутал. 

Очаквано двамата супериграчи бяха на противоположни мнения по отношение на ситуацията, а от НБА обявиха, че е имало още две положения в края, при които реферите също са сбъркали и не са отсъдили нарушения. 

Първо при пробив на ЛеБрон минута и 12 секунди преди края, когато той изпусна топката и след мача обяви, че сам е бил виновен и след това 33 секунди до сирената, когато Джеймс е задържал Дреймонд Грийн и не му е позволил да овладее отскочилата топка.