Силната последна четвърт на Голдън Стейт Уориърс не бе достатъчна за победа на отбора. ЛеБрон Джеймс обаче, подкрепен от Матю Делаведова, осигуриха триумфа. 

Кливланд удържа щурма на калифорнийци, след като натрупа солиден аванс и спечели с 96:91, за да поведе с 2-1 във финала на НБА. Двубой №4 отново е в залата на Кавалиърс в петък рано сутринта българско време. 

Голдън Стейт изигра слаби 3 части и допусна разликата да се вдигне до 68:48 в полза на домакините в края на третия период, като всичко изглеждаше решено. ЛеБрон Джеймс водеше своите и победата бе много близо. 

Едва в последната Уориърс напомниха за себе си. Те вкараха 36 точки, след като във всяка от предишните 3 части не можеше да мине границата от 20. Гостите започнаха с 8 поредни точки и стопиха изоставането си до 63:72. 

Притеснението обхвана домакините, а Стеф Къри най-после се разигра. Гардът имаше 3 точки до почивката, но след това вкара 24, сред които някои невъзможни стрелби, за да стопи пасива на отбора си до 80:81. 

След което обаче Делаведова излезе на сцената. В ответната атака австралиецът реализира падайки на земята, след като бе фаулиран от Къри, а добави и наказателен удар, за да вдигне преднината на 4 точки. 

ЛеБрон добави тройка за 87:80, но Уориърс не се отказаха. При 5 точки пасив в последната минута те имаха топката, но отново Делаведова се оказа решаващ. ЛеБрон я изби от ръцете на Къри, а австралиецът се хвърли самоотвержено на паркета, за да я овладее. 

Той получи няколко удара по главата при създалото се меле, но спечели нарушение и вкара два наказателни удара, за да завърши общо с 20 точки. След това имаше и още един ключов момент. 

При 94:91 за Кливланд изглеждаше, че Делаведова е изгубил топката, но след разглеждане на видеозапис реферите правилно видяха, че в ситуацията Клей Томпсън е стъпил извън полето. Това означаваше топка за Кавалиърс и Джеймс довърши съперника с два наказателни удара. 

Краля изигра поредния си феноменален мач, като приключи с 40 точки, 12 борби, 8 асистенции и 4 откраднати топки. Голдън Стейт спечели борбата под двата коша, като в нападение се отчете с 18 борби, но това не бе достатъчно и тимът е в трудна позиция преди мач №4. 

Кливланд – Голдън Стейт    96:91 (2:1 в серията)
(24:20, 20:17, 28:18, 24:36)
Кливланд: Джеймс 40, Т. Томпсън 10, Мозгов 6, Делаведова 20, Шъмпърт 3 (Смит 10, Джоунс 7Милър)
Голдън Стейт: Грийн 7, Барнс, Богът 4, Къри 27, К. Томпсън 14 (Игуодала 15, Езели 5, Лий 11, Ливингстън 4, Барбоса 4)