Това е феномен, който си струва да бъде проучен. В света на футбола има играчи, които щом сменят обстановката, променят драстично и поведението си. От анонимни обитатели на сенките, които трудно се справят с напрежението, подобно на ученици, които не смеят да вдигнат ръка, дори когато знаят отговора на зададения от учителя въпрос, те се превръщат в истински лидери и излъчват светлина, която води страната им към исторически триумф.

Феноменът, който описваме, няма някакво конкретно име, но за него съществуват много обяснения и аргументи. За да изясним нещата, ще дадем конкретен пример: Неймар.

В понеделник звездата на бразилците изригна, когато съотборниците му имаха най-силна нужда от него, след като Камерун изравни резултата. Звездата от Сао Пауло игра прекрасно и най-вече се забавляваше на терена.

Неймар е най-силен, именно когато изпитва удоволствие на игрището. Фантазията му се развихря, когато има пълна свобода и се чувства №1.

Да се върнем към феномена, с чието описание започнахме. Защо Неймар играе по този начин със златистата фланелка, но не и в Барселона?

В Селесао нападателят е лидерът, който е длъжен да се нагърби с отговорността да помогне на Бразилия да се реваншира за кошмара на своя земя през 1950 г. Той е роден, за да води златистите напред, за да бъде човекът, който ще сбъдне мечтите на сънародниците си и ще ги превърне в реалност, за да се превръща в главен герой всеки път, когато слага фланелката на националния си отбор.

Когато играе за Бразилия, Неймар е синоним на спонтанност, решителност, отговорност. Той се превръща в онзи феномен, който е станал шестият най-добър реализатор в историята на Селесао, въпреки че е само на 22 години. Всички почитатели на футбола жадуват да гледат този Неймар.

Без да отписваме с лека ръка един млад футболист, току-що изиграл първия си сезон в Европа, всички трябва да признаем, че нападателят изобщо не блести по този начин в Барселона. Вярно е, че той многократно показа огромния си потенциал, имаше отигравания, с които вдигаше на крака "Ноу Камп", отбеляза приличен брой голове, но усещането е, че със синьо-червената фланелка нещо му липсва. Липсва най-вече магията, която създава, когато носи другия, златистия екип.

Освен че в Каталуния го няма усещането, че той е герой и спасител на родината си, става въпрос и за статута на безспорен лидер и футболист №1 в отбора. А такъв на "Ноу Камп" е Меси. Той отдавна е символът на Барса и изпълнява ролята, на която Неймар се радва в Бразилия.

Вероятно е само въпрос на време аржентинецът и бразилецът да образуват фантастичен тандем. Един ден Неймар ще стане по-добрият от двамата, макар че засега сянката на Меси го сковава. Но сега, в родината си, Неймар се забавлява, защото това е неговото световно.

Алваро Хименес, Goal.com