Барселона продължава гонитбата на Реал Мадрид след победа с 4:1 като гост на Гранада. В отсъствието на Лео Меси Луис Суарес и Неймар се погрижиха за резултатната игра на каталунците. Двамата се разписаха по веднъж и дадоха по една асистенция, съответно на Пако Алкасер и Иван Ракитич. 

С този успех Барса остава на второто място в класирането с 66 точки, с две по-малко от лидера Реал Мадрид. Столичани обаче имат и мач по-малко. 

Барса беше без голямата си звезда Лионел Меси, който изтърпява наказание от един мач заради натрупани жълти картони. Неговото място зае Андре Гомеш, а треньорът на Барса Луис Енрике отново се върна на схема с четирима защитници. В отсъствието на Меси се очакваше Неймар и Луис Суарес да заемат централната роля в тима на каталунците, което се и случи. 

Прекрасни изяви обаче през първото полувреме имаше вратарят на домакините Гилермо Очоа, който се отличи с невероятни спасявания. В 17-та минута Енрике трябваше да прекроява системата си, след като Рафиня Алкантара получи контузия и беше заменен от Пако Алкасер. 

Малко след това Неймар проби по лявото крило и намери на границата на наказателното поле Луис Суарес. Уругваецът копна много технично топката, която кацна на напречната греда. Неймар вкара при добавката, но беше в засада. В 27-та минута Очоа направи две последователни спасявания след удари на Суарес и като по чудо топката не влезе в мрежата му. 

Добрите минути за Барса продължаваха и в 34-та минута Суарес влачеше на гръб Ломбан. Нападателят реши да не пада за дузпа и пробва удар от легнало положение, но Очоа отново спаси. Малко след това Суарес опита да си изкара дузпа след съприкосновение с Гастон Силва, но реферът не реагира. 

Така се стигна до 44-та минута, когато Барселона най-накрая вкара. Жорди Алба пусна далечно извеждащо подаване към Суарес, който копна много технично топката над Очоа - 1:0 за Барселона. Според статистиката откакто е в Испания Суарес е вкарал 76 гола без дузпите. Единствено Лео Меси със 75 е близко до него. 

Второто полувреме започна с лек шок за Барса, след като Жереми Бога изравни резултата в 50-та минута. Нападателят бе изведен сам срещу Тер Стеген и с много точен удар по тревата направи 1:1. Последва натиск пред вратата на домакините и в 64-та минута логичното се случи. Луис Суарес изведе Пако Алкасер срещу Очоа и нападателят не сбърка - 2:1. Това бе трети гол в последните 4 мача за Алкасер. Суарес пък стана първият играч от големите 5 първенства в Европа с двуцифрен резултат по вкарани голове и дадени асистенции - 23 попадения и 10 завършващи паса.

До края Барса контролираше положението, а в 82-та минута ситуацията за каталунците се улесни, след като халфът на Гранада Хенри Агбо беше изгонен за втори жълт картон. Малко след това Иван Ракитич сложи точка на спора с кинжален изстрел от границата на наказателното поле. 

В добавеното време на срещата Пако Алкасер намери с центриране отдясно Неймар, който с лекота отбеляза пред опразнената врата. Така Неймар стана третият бразилец със 100 гола за Барселона след Еваристо (105) и Ривалдо (130).

Гранада - Барселона 1:4

0:1 Луис Суарес 44’

1:1 Жереми Бога 50’

2:1 Пако Алкасер 64’

3:1 Иван Ракитич 83’

4:1 Неймар 90'

Гранада: Очоа, Фолкьор (50 - Бога), Сауниер, Ломбан, Силва (78 - Куенка), Литри, Перейра, Уче, Агбан, Уакасо, Криветс (55 -Рамос)

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Масчерано, Матийо, Алба, Бускет, Гомеш (67 - Иниеста), Ракитич (87 - Аленя), Рафиня (17 - Алкасер), Неймар, Суарес

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9wszrLRdc9M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>