Тотнъм надви Арсенал с 1:0 в дербито на Северен Лондон и това бе най-малкото, с което Артилеристите се овърваха на „Уембли”. Макар и да имаха някои положения, хората на Арсен Венгер бяха сериозно надиграни. 
 
След скучно първо полувреме Хари Кейн малко след почивката и голът му се оказа решаващ. Последва серия пропуски на Шпорите, кой от кой по чисти, но те не успяха да вкарат. 
 
В самия край домакините можеха да бъдат и наказани, но все пак удържаха триумфа и постигнаха важна победа в битката за Топ 4, като вече имат 52 точки. Арсенал пък остана с 45 и шансовете за Шампионската лига вече изглеждат само на теория. 

В състава на Тотнъм нямаше промяна от състава, който постигна драматична точка срещу Ливърпул в миналия кръг. Лукас Моура бе на пейката. За Арсенал Петр Чех все пак успя да се възстанови и зае мястото си на вратата. Венгер пусна още Уилшър и Елнени сред титулярите, разчитайки на четирима в отбрана, а Обамеянг водеше атаката. Героят от сблъсъка с Евертън Аарън Рамзи изобщо не бе в групата заради контузия. 

 
Началото бе сравнително спокойно, но още от началото домакините бяха тези, които владееха повече топката, но предпазливостта личеше при отиграванията. Затова и опасни положения нямаше, преди в 9-ата минута Мустафи да отклони топката преди тя да стигне до Хари Кейн след пас на Али. Получи удар, с който Чех се справи. 
 
В 12-ата минута тънка засада спря Обамеянг да се измъкне сам срещу Лорис. В средата на полувремето Шпорите имаха добър период. Първо Ериксен отклони с глава, но без да затрудни сериозно Чех, а след това Кейн се измъкна от засадата и остана сам, но ударът му с глава бе над вратата. 
 
Натискът на Тотнъм се засили, но без да могат хората на Маурисио Почетино да бъдат достатъчно остри в завършващата фаза. Затова и Чех не трябваше да прави почти никакви спасявания. На другия край Арсенал бе твърде неубедителен в атака, като при една ситуация в 39-ата минута Монреал подаде успоредно на голлинията с глава, но Санчес пресече и така съвсем логично паузата дойде при 0:0 и без впечатляващ футбол. 
 
След почивката домакините заиграха със сериозна преса и в 49-ата минута може би логично поведоха. Бен Дейвис получи пространство отляво, напредна и центрира отлично, а Хари Кейн бе на точното място, за да забоде топката с глава в мрежата и да вкара 101-ия си гол във Висшата лига. 
 
Две минути по-късно късметът спаси гостите. Кейн бе оставен сам пред вратарското поле, получи отлично центриране отдясно от Ериксен и като по чудо нападателят стреля на сантиметри от целта отново с глава. Малко след това Кейн засече от въздуха и стреля мощно, но Чех изби, а Деле Али не успя да отклони при добавката. 
 
В 57-ата минута Ериксен стреля много опасно от свободен удар, но Чех се разтегна и изби влизащата под гредата топка. След корнера пък Вертонген стреля с глава, но неточно. Това бяха невероятни минути за Тотнъм, а Арсенал някак си допусна само един гол в тях. 
 
Венгер реагира с офанзивни смени, като пусна Айоби и Лаказет вместо Елнени и Мхитарян. Така в 68-ата минута дойде и първият точен удар за Арсенал. Уилшър стреля опасно, но Лорис бе на мястото си и след отличен рефлекс се справи с шута на съперника. 
 
Мачът стана двуостър и в 70-ата минута Сон остана сам на границата на наказателното поле, но стреля ужасяващо високо. Минута след това Деле Али остана сам срещу Чех, отклони я покрай него, но не намери вратата с поредния сериозен пропуск за Шпорите. 
 
Ламела и Трипиър също останаха на чисти позиции, но бяха разочаровани от Чех, който запази надеждите на Арсенал със спасяванията си, които предотвратиха разгром, тъй като разликата можеше спокойно да бъде поне 3-4 гола. Артилеристите пък така и не можеха да притиснат противника, макар и да владееха топката в последните минути. Тотнъм се прибра и действаше на  контра, но и достатъчно добре в защита. 
 
В 90-ата минута дойде и нов пропуск за Тотнъм. Ламела бе изведен сам отляво, но диагоналният му удар бе неточен, макар че трябваше да се справи по-добре. В добавеното време Арсенал бе близо до изразвяване, но от въздуха Лаказет прати топката много над вратата, а в 93-ата французинът пропусна сам срещу вратаря, като стреля встрани и това означаваше загуба за Арсенал. 
 
Тотнъм – Арсенал 1:0
 
1:0 Кейн 49
 
Тотнъм: Лорис, Трипиър, Санчес, Вертонген, Дейвис, Дайър, Дембеле, Сон (70 Ламела), Ериксен, Али (85 Уанияма), Кейн
Арсенал: Чех, Бейерин, Мустафи, Кошчелни, Монреал, Елнени (65 Айоби), Джака (86 Уелбек), Уилшър, Йозил, Мхитарян (65 Лаказет), Обамеянг