Гърция победи сензационно с 2:1 като гост Англия насред “Уембли” в мач от турнира Лига на нациите. Големият герой за елините беше Евангелос Павлидис, който вкара и двата гола за тима си - в 49-та и в 94-та минути. В 88-та пък Джуд Белингам бе изравнил резултата.

Гърците изиграха голям мач на “Уембли”, като имаха нещастието да им отменят още два гола - на Мавропанос и пак на Павлидис.

Така Гърция остава на върха във 2-ра група с пълен актив от 9 точки след първите си три мача. Англия записа първата си загуба и е на втората позиция с 6 точки. Ирландия има 3 след победата като гост над Финладия тази вечер, докато скандинавците все още са без точки.

Мачът започна с минута мълчание в памет на загиналия трагично гръцки национал Джофдж Балдок, който беше роден в Англия.

След започването на двубоя първият шанс имаха англичаните, като още в третата минута Одисеас Влаходимос отрази удар на Джуд Белинга. Елините бяха доста опасни на контраатака и малко след това Павлидис стреля покрай вратата.

В 10-та минута Джордан Пикфорд сбърка почти фатално пред наказателното си поле и подари топката на противника. Последва мигновен удар към вратата, а Ливай Колуил след невероятна изява изчисти топката от голлинията. Малко сле това Мавропанос засече центриране от ъглов удар и успя да реализира, но защитникът беше в положение на засада.

Последваха пропуски на Белингам, Палмър и Гордън, a в началото на второто полувреме Гърция реализира сензационно. Нападателят на Бенфика Евангелос Павлидис получи подаване в наказателното поле, запази хладнокръвие и си освободи позиция за изстрел. Миг по-късно Павлидис реализира за 1:0. Така той стана първият играч на Гърция, който се разписва срещу Англия на “Уембли”.

Нападателят посвети гола си на Балдок, като показа на всички черната лента, с която всички излезнаха на терена. А малко след това целият тим на Гърция вдигна високо фланелката с името на Балдок.

“Трите лъва” опитаха да реагират, но удар на Оли Уоткинс мина над гредата. Гърците също имаха своите шансове и в 83-та минута Павлидис реализира отново, след като засече центриране от лявото крило. Нападателят обаче бе в положение на засада.

В 88-та минута Англия най-накрая изравни. След добре организирана атака по фланга топката беше “извадена” за Джуд Белингам на границата на наказателното поле. Халфът на Реал Мадрид с прецизен удар вкара за 1:1 с шестия си гол за “Трите лъва”.

Две минути по-късно домакините дори можеха да направят пълен обрат. След центриране в наказателното поле Мадуеке остана непокрит на далечната греда, но не успя да засече добре топката и тя опъна мрежата от външната страна.

Така се стигна до 4-та минута на добавеното време, когато Евангелос Павлидис смълча още веднъж трибуните на “Уембли”. Нападателят се възползва от сериозно разбъркване в наказателното поле и с прецизен удар по диагонала донесе победата на Гърция.

Англия - Гърция 1:2

0:1 Евангелос Павлидис 49'

1:1 Джуд Белингам 88'

1:2 Евангелос Павлидис 90+4'

Англия: Пикфорд, Александър-Арнолд, Стоунс, Колуил, Люис, Райс, Палмър, Сака (51 - Мадуеке), Фоудън (72 - Соланке), Гордън (60 - Уоткинс), Белин гам

Гърция: Влаходимос, Рота, Мавропанос, Кулиеракис, Янулис, Курбелис (73 - Мантолас), Бакасетас (86 - Вагианидис), Сиопис (66 - Зафейрис), Масурас (66 - Пелкас), Цолис (86 - Константелиас), Павлидис