Бившият мениджър на Англия Гарет Саутгейт обяви, че няма да се върне към треньорството поне през следващата година и е малко вероятно да поеме друг национален отбор.

54-годишният специалист се оттегли през юли след второто поредно поражение на Англия във финал на Европейското първенство, слагайки край на осемгодишен период с "трите лъва".

„Понякога, когато си в голяма роля, не осъзнаваш тежестта, докато не изчезне. Това е една от онези професии, в които всеки има мнение.

Наслаждавам се на живота си, така че няма за какво да бързам. В продължение на 11 години се отдадох изцяло на националната федерация. Със сигурност няма да тренирам следващата година. Сигурен съм в това. Когато излезеш от голяма роля, трябва да отделите време на тялото си, на ума си“, каза той на общото събрание на Европейската клубна асоциация.

Саутгейт изведе Англия до полуфиналите на Световното първенство през 2018 година и до четвъртфиналите през 2022 година и до финалите на последните две европейски първенства, като постигна най-добрите им международни резултати от десетилетия.

Англия все още търси заместник на Саутгейт с временния мениджър Лий Карсли. Самият Саутгейт каза, че е малко вероятно да поеме друг национален отбор и би обмислил да тренира клуб само при подходящи условия.

Бившият треньор на Англия беше свързван с преминаване на „Олд Трафорд“ като потенциален наследник на треньора на Манчестър Юнайтед Ерик тен Хаг, както и с ролята на технически наблюдател в УЕФА.

„Връщане към клубния футбол? В зависимост от това каква е ролята. Имах късмета да работя с фантастични играчи. Трябва да имаш вълнение, страст, за да ходиш на работа всеки ден. Малко вероятно е да има друга национална федерация. Англия беше от сърце“, добави той.