Засега са сигурни само датите: 15 юни -13 юли 2025 г. Липсват места за провеждане, още два отбора, но най-вече пари. Новото Световно клубно първенство, раздуто от преминаването от осем на 32 отбора, е проект, който ФИФА държи близо до сърцето си, но който днес все още е без основи, а като се има предвид, че до раждането му остават по-малко от девет месеца, да се каже, че началото е застрашено, е основателно. Дотолкова, че клубовете вече са на щрек. Много от тях като Интер, Ювентус, Реал Мадрид поискаха обяснение от ФИФА.

Снощи изтече крайният срок за подаване на "оферти" за телевизионни права в половината свят, Северна и Южна Америка, Азия, Близкия изток и Северна Африка. Няма обаче никакви обявления. През декември е насрочен жребият, а рискът да пристигне там като гол крал за Джани Инфантино е голям и всъщност президентът на ФИФА се е раздвижил лично, като е организирал кризисен щаб и е свикал световните телевизии. Това, че новият турнир на майсторите на световния футбол в крайна сметка може да не се състои, е срам, за който Цюрих дори не иска да помисли.

ФИФА се движи неспокойно по картата на света, а погледът ѝ с надежда се спира върху Рияд. Саудитска Арабия ще организира Световното първенство по футбол през 2034 г.  В Цюрих се надяват, че те ще проявят интерес и към клубната версия. Всичко предстои да бъде оформено.

Но нека да въведем ред в лабиринта от проблеми, пред които е изправена ФИФА. След години на увъртане ФИФА реши да стартира този нов турнир през 2025 и вече е програмиран до 2029 г. като прелюдия към класическото Световно първенство, без да отменя стария турнир в "малък" формат. За "Максималния" се мислеше за САЩ и беше оповестен първоначален списък със стадиони, но след дълго мълчание през последните дни в обращение влезе друг, напълно различен списък.

Тъй като става въпрос за разстояния и часови зони, е трудно да отидеш при телевизионен оператор и да му поискаш толкова много пари за турнир, за който все още дори няма стадиони. Всъщност въпросът за телевизионните права се превърна в драма. ФИФА беше предвидила да спечели 4 млрд. долара, което е двойно повече от предвидените в първоначалния бюджет 2 млрд. долара. Епъл седна да преговаря на базата на един милиард и страните не можаха да се споразумеят. Без телевизия (и без стадиони) е трудно да се привлекат спонсори, които търсят видимост. Към днешна дата ФИФА няма нищо в ръцете си, а както беше споменато, времето изтича.

Ето го и времето. В един все по-задръстен от футбол календар, в който Уефа вкара два допълнителни мача в новата си Шампионска лига (които ще станат четири за осемте отбора, които ще трябва да играят баражи), клубовете всъщност не изпитваха нужда от нов турнир. За да ги убедим, че трябва да ги покрием със злато, винаги се връщаме там.

%Един наш мач струва двадесет милиона, ФИФА иска да ни даде тази сума за целия турнир", каза треньора на Реал Мадрид Карло Анчелоти пред "Ил Джорнале" в началото на юни. И след това добави безапелационно: "Фифа да забрави, играчите и клубовете няма да участват в този турнир". Треньорът на Реал Мадрид, виждайки вдигнатия шум, по-късно се поправи, като се позова на недоразумение с италианския журналист, но същността остава. Клубовете чакат да разберат колко ще им предложи ФИФА, а в момента телефонът мълчи.