Арсенал загуби първи точки за сезона, след като направи само 1:1 срещу Брайтън, в първия мач от 3-ия кръг на Висшата лига. 

Чайките също бяха с пълен актив от първите си две срещи и след като играха с човек повече почти през цялото второ полувреме заради глупост на Деклан Райс, останаха непобедени при Фабиан Хюрцелер. 

Двубоят бе интересен и предложи доста интересни моменти и пред двете врати, като в крайна сметка развръзката може би бе справедлива. 

В състава на домакините Микел Артета заложи на Леандро Тросар вместо Габриел Мартинели в предни позиции, което бе и единствената промяна. За гостите разликата бе на вратата, където Барт Фербрюген замени Джейсън Стийл, а освен това Карлос Балеба се появи вместо продадения на Наполи Били Гилмор. 

Домакините натиснаха още от началото и в 8-ата минута стигнаха до първата си ситуация. Йодегор намери отлично Сака, който от чиста позиция и доста близо до вратаря, стреля слабо от въздуха и Фербрюген се справи. 

Малко след това Чайките показаха зъби и Минте стреля с глава в близкия ъгъл, но Рая спаси, а и ударът сякаш не бе точен. Малко след това ветеранът Джеймс Милнър получи мускулна контузия и бе заменен от Аяри. 

В 18-ата минута Тросар центрира отлично и Йодегор засече пред вратата, но ударът също бе слаб и в средата, така че Фербрюген улови сравнително лесно. В средата на първата част гостите установиха контрол върху топката и я владееха в над 80% от времето в рамките на няколко минути. Митома стреля встрани от въздуха при нелоша възможност в 31-ата минута. 

В 38-ата минута обаче, домакините удариха, макар и с по-скоро с настойчивост. При една изритана висока топка защитата на Брайтън не се справи, тя се отби от Сака, който я догони и извезе Хаверц на чиста позиция сам срещу вратаря. Фербрюген тръгна напред, но германецът го изпревари и още с първото си докосване го прехвърли, за да вкара втория си гол за сезона. При този резултат дойде и паузата. 

Скоро след почивката обаче, стана интересно. Райс направи нарушение край тъчлинията, след което забави изпълнението, чуквайки топката встрани, докато Фелтман го изрита, след като не успя да уцели кълбото. За ужас на местните фенове реферът показа втори жълт картон на Райс и остави домакините с човек по-малко. 

Гостите веднага се активизираха и не след дълго изравниха. Минте бе изведен на чиста позиция срещу Рая, испанецът изби, но Жоао Педро бе на точното място и нямаше как да сбърка при добавката – 1:1. 

Южняците запазиха предимството си, но в защита изглеждаше колеблив. Хаверц се измъкна в 75-ата минута на чиста позиция, но Фербрюген спаси с крак, а при добавката ударът  на Сака бе блокиран. Скоро след това удар на Ван Хеке би блокиран, но Рая бе легнал на земята. Топката се оказа в краката на резервата Аяри, който стреля, но испанският страж все пак успя да се намеси, хвърляйки се на другата страна. 

Чайките останаха по-активни в минутите до края, но без да могат да стигнат до чисти ситуации, а защитата на домакините и Давид Рая се справяха с по-опасните положения. В добавеното време резервата Рутер не успя да засече от добра позиция и така мачът завърши 1:1. 

Арсенал – Брайтън    1:1

1:0    Хаверц 38
1:1    Жоао Педро 58

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Тимбер (80 Зинченко), Партей, Райс, Йодегор (74 Мартинели), Сака, Хаверц, Тросар (59 Калафиори)
Брайтън: Фербрюген, Фелтман (72 Еступинян), Ван Хеке, Дънк, Хиншелууд, Балеба, Милнър (17 Аяри), Жоао Педро, Минте (72 Рутер), Уелбек (85 Адингра), Митома (85 Енсисо)