Италианският национал Сандро Тонали стартира титуляр в тима на Нюкасъл за мача за Купата на футболната лига срещу Нотингам Форест тази вечер. Това е първи мач за Тонали от октомври 2023 г. Миналата година на Тонали беше наложена 10-месечно наказание, след като стана ясно, че е участвал в залози на футболни мачове.

Миналата есен той призна пред прокурорите на италианската федерация, че е правил залози на футболни мачове, както и на собствените си отбори, докато е играл за Милан и Бреша. Залагането на футболисти на всякакви спортни събития е в разрез с правилата, но залозите на мачове, в които участват собствените им отбори, обикновено водят до много по-тежки наказания.

24-годишният играч, който се премести в Нюкасъл само няколко месеца преди да бъде потвърдена забраната му, в крайна сметка беше отстранен от работа за 10 месеца, като освен това му беше наложена глоба в размер на 20 000 евро и му беше наредено да участва в поредица от събития, предупреждаващи другите за опасностите от хазарта.

Оттогава той е изтърпял изцяло забраната си и има право да се завърне към състезателна дейност за клуба и страната от 28 август. Той е в полузащитата на Нюкасъл за днешния мач срещу Нотингам Форест за Карабао Къп и е готов да се включи в състава на Еди Хау за мача от Висшата лига у дома срещу Тотнъм в неделя.

24-годишният футболист е спряган и за завръщане в състава на италианския национален отбор на Лучано Спалети за мачовете от Лигата на нациите срещу Франция и Израел в началото на септември.