Неотдавна той се сбогува с феновете.

Свен-Горан Ериксон, бивш треньор на Лацио, националния отбор на Англия и Манчестър Сити, почина на 77 години. Шведският специалист имаше рак в последен стадий - лекарите го предупредиха, че възстановяването е невъзможно.

Светът разбра, че шведът е болен от онкологично заболяване през януари 2024 г. Ериксон реши да не се крие от обществеността и сам проговори за състоянието си: „В най-добрия случай ми остава една година, в най-лошия - малко по-малко. Но обещавам да се боря толкова дълго, колкото мога. Лекарите не знаят от колко време съм болен, може би от месец, може би от година“.

Освен това Свен-Горан постъпи смело - той не просто говори за болестта си, а реши да прекара последните месеци от живота си възможно най-публично. И целият футболен свят му помогна в това.

Ливърпул се включи първи. В едно интервю Ериксон със съжаление призна, че винаги е искал да работи за този клуб: „Винаги съм мечтал да бъда треньор на Ливърпул. Баща ми все още вика за тях, аз също винаги съм ги подкрепял.... Така че да - мечтал съм да тренирам Ливърпул, но това никога повече няма да се случи. Тъжно е, но няма какво да се направи.“

След като чуват това, Ливърпул решават да поканят Ериксон да поеме отбора в мача на легендите срещу Аякс. „Очевидно това беше много трогателна новина, когато научих за нея. За първи път чух за неговото възхищение или любов към Ливърпул и че е бил фен през целия си живот. Единственото, което мога да кажа, е, че той ще бъде много добре дошъл тук. И ако иска, може да седне на моето място в кабинета ми и да върши моята работа през деня. Това не е проблем“, заяви тогавашният треньор на "червените" Юрген Клоп

В крайна сметка Ериксон наистина води Ливърпул за един мач, точно както си беше мечтал. И всичко беше сериозно - мачът се проведе на „Анфийлд“, пълните трибуни пяха YNWA, а отборът на шведа победи Аякс с 4:2. Свен се разплака след мача.

След това започна турне - Ериксон последователно посетил почти всички клубове, в които работел. Посети Бенфика (с тях доминираше в Португалия и на континента през 80-те години), отиде в Гьотеборг, с който взе Купата на УЕФА (там го посрещнаха с „Не знам къде свършва, но знам откъде започна всичко“), отиде в Сампдория, с който спечели Купата на Италия.

Последната спирка, разбира се, беше Лацио - може би основният отбор в кариерата на Свен-Горан Ериксон. С римляните треньорът печели Скудетото и редица други трофеи - общо седем. Клубът поставя всички тях на терена, а шведът им се възхищава точно там - под аплодисментите на трибуните.

За съжаление, Ериксон изглеждаше все по-зле - болестта си казваше думата. След Лацио Свен почти изчезна от публичното пространство - сподели само, че ще подкрепя Англия на Еврото.

Месец след поражението на своите любимци, на 21 август, Ериксон се сбогува със света в автобиографичен филм: „Животът ми беше добър. Мисля, че всички се страхуваме от деня, в който ще умрем, но животът е и смърт. Трябва да се научиш да я приемаш такава, каквато е. Надявам се, че ще ме запомните като добро момче, което се опитва да направи най-доброто, на което е способно. Не се натъжавайте, а се усмихвайте. Благодаря за всичко, треньори, играчи, зрители, беше страхотно. Грижете се за себе си и за живота си. И го живейте. Довиждане.“

Шест дни по-късно Ериксон вече си е отишъл - според съобщения в медиите е починал у дома, заобиколен от семейството и близките си. През януари лекарите му дадоха максимален срок от една година - за съжаление, той издържа само половината от него./БГНЕС