Арсенал постигна голямата си цел, след като се разбра с Реал Сосиедад за трансфера на полузащитника Микел Мерино, обявиха медиите в Англия и Испания. 

Вестник „Марка“ дори е категоричен, че испанският национал вече е Артилерист, въпреки че официално сделката не е потвърдена. 

Президентът на баските Йокин Аперибай е бил в Лондон в четвъртък, където е постигнал споразумение Сосиедад да получи гарантирани 33,5 милиона евро за играча и още 5 милиона във вид на бонуси. 

Договорът ще бъде за 4 години с опция за още една, като сега Мерино трябва да премине медицинските тестове, след което сделката ще бъде финализирана. Играчът навлезе в последната година от договора си с Реал, така че сделката е добра за клуба му. 

Иначе отношенията по принцип между двете организации са доста добри, след като през годините играчи като Карлос Вела, Начо Монреал и Киърън Тиърни отиваха в едната и другата посока. 

Мерино има известен опит във Висшата лига, след като преди 6 години бе за един сезон в Нюкасъл, но тогава започна едва в 14 мача от ВЛ. Той спечели европейската титла с Испания и бе герой в 1/4финала срещу Германия, когато вкара победния гол в края на продълженията.