Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт обяви, че да води националния отбор е било най-голямата чест и най-великото нещо в живота му. Той хвърли оставка малко повече от ден  след загубата във финала на Евро 2024 от Испания с 1:2. 

Новината до голяма степен бе очаквана, след като още преди първенството се говореше, че той може да си тръгне, особено ако не спечели отличието, което и се случи.  

„Време е за промяна. Време е за нова глава. Да играя, а след това това да бъда  треньор на страната си бе най-голямата чест в живота ми и нещо, означаващо всичко за мен“ заяви Саутгейт, под чието ръководство англичаните записаха впечатляващи резултати, но малко не им достигна за титла. 

„Имах привилегията да водя голяма група момчета в продължение на 102 мача и всеки от тях се гордееше да носи националния екип. В Германия заминахме с млад състав и вяра, че можем да вдигнем трофея. Гордея се с тях. Благодарен съм екипа си за непрекъснатата подкрепа, както и на феновете. Очаквам с нетърпение да празнувам нови специални моменти с момчетата. Благодаря, Англия – за всичко“! се казва още в изявлението  на Саутгейт, чийто баланс с отбора е 61 победи, 24 равни и 17 загуби.