Какво е футболът без ежедневно да си мерим любимите отбори с приятелите? Да, футболът не би бил същият, ако го нямаше това съревнование извън терените. The Athletic реши да даде още един повод на запалянковците, за да се карат в социалните мрежи и на работните си места, защото подреди 20-те стадиона във Висшата лига от най-хубав до най-грозен. За целта са взети предвид фактори, като атмосфера, локация, дизайн и удобства.

Ето и как изглежда класацията, според изданието:

  1. „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, 62 850 места - Временният лидер в класирането на английското първенство се радва на допълнително признание, защото стадионът му е считан за най-красивия на „острова“. Все пак съоръжението бе реновирано през 2019 г., така че е съвсем ново и свежо.
  2. „Сейнт Джеймсис Парк“, 52 257 места - Признаваме, че и ние сме малко изненадани, но все пак не сме имали честта да гледаме Нюкасъл Юнайтед на собствения му стадион. Оказва се, че той е доста високо ценен.
  3. „Олд Трафорд“, 74 031 места - Манчестър Юнайтед без съмнение разполага с един от най-митичните стадиони в света. Неслучайно мнозина го наричат „Театъра на мечтите“, защото не една и две мечтани вечери са се състояли там. Е, не и напоследък. Или поне не за местните привърженици.
  4. „Емиратс Стейдиъм“, 60 704 места - „Артилеристите“ преболедуваха доста години, за да могат да си изплатят стадиона, защото едва наскоро старото местно ръководство продаде клуба на американския милиардер Стан Крьонке. Изглежда обаче, че си е струвало, защото днес Арсенал е считан за основен фаворит за титлата.
  5. „Анфийлд Роуд“, 61 276 места - Феновете на Ливърпул със сигурност биха протестирали тук. Да не говорим, че факторът „атмосфера“ е класиран чак на 9 място. Петото място си е направо обида за „червените“ запалянковци.
  6. „Молиню“, 31 750 места - Уувърхамптън е един от онези стари британски клубове, които се опитват да пазят сърцето и душата на любимата игра. Това си личи дори и в стадиона, който вече близо 130 години е бил неотлъчно до „вълците“ във всички възходи и падения.
  7. „Вила Парк“, 42 530 места - Астън Вила в момента се радва на един от най-силните си периоди, откакто Висшата лига бе създадена преди повече от 30 години. Трибуните винаги са пълни, но за разлика от епичните дни на „виланите“ сега зрителите са по-скоро от модерния тип със смартфони пред лицето си.
  8. „Джитек Комюнити Стейдиъм“, 17 250 места - Това може и да е един от най-малките стадиони в английския елит, но съвсем не означава, че феновете на Брентфорд не си го обичат. Огромен плюс е и локацията, на която се намира, защото никога не е имало проблеми с придвижването от и до арената.
  9. „Стамфорд Бридж“, 40 173 места - Роман Абрамович вложи няколко десетилетия, за да се опита да пребори местната буржоа, за да реновира стадиона на Челси, но той така и не дочака. Надали това ще се промени и при Тод Боули, колкото и пари да е готов да даде за целта.
  10. „Лондон Стейдиъм“, 62 500 места - Този стадион бе конструиран специално за Олимпийските игри в британската столица, а в последствие дори имаше спорове кой клуб ще получи правото да го стопанисва. В крайна сметка това е Уест Хям Юнайтед. Странното обаче е, че съоръжението се подрежда толкова назад в класацията.
  11. „Етихат Стейдиъм“, 53 400 места - Манчестър Сити може и да е един от най-силните и големи клубове в света през изминалите десетина години, но всичките пари на света засега не стигат, за да може тимът да се радва на възможно най-добрите условия за игра. Е, поне от фенска гледна точка.
  12. „Сити Граунд“, 30 404 места - Жалко, че феновете на Нотингам Форест не успяха да изживеят на пълни обороти емоцията от завръщането на двукратния носител на КЕШ в английския елит, благодарение на пандемията. Жалко и че сякаш онези славни години са далеч-далеч в историята.
  13. „Брамъл Лейн“, 32 050 места - Една от най-разгорещените публики се налага през седмица да се бори с трафика, за да подкрепи Шефийлд Юнайтед. Засега не е проблем, очевидно, но, ако клубът иска да расте, ще трябва да влезе в по-добра колаборация с местната управа.
  14. „Гудисън Парк“, 39 414 места - „Карамелите“ никога не са се славели с нещо особено специално във футболно отношение. Може би само местното дерби с Ливърпул дава поводи за международен интерес, но в останалото време Евертън не се радва на най-добрата възможна обстановка за игра.
  15. „Крейвън Котидж“, 24 500 места - Навлиза в дъното на класирането и някак не е изненадващо, че там се намира стадионът на Фулъм. Бившият клуб на Димитър Бербатов може и да е класически британски отбор, но стадионът му не се слави с нищо специално.
  16. „Американ Експрес Стейдиъм“, 31 876 места - Тук сме малко озадачени, но това произлиза от факта, че Брайтън е толкова симпатичен отбор едва от пристигането на Роберто Де Зерби насам. „Чайките“ иначе са си доста посредствен клуб за стандартите на Висшата лига.
  17. „Търф Муур“, 21 744 места - Отново имаме сериозен парадокс между атмосферата и съоръжението. Публиката на Бърнли е сред най-пламенните, но в същото време е принудена да се съобразява с морално остарелите условия на стадиона.
  18. „Селхърст Парк“, 25 486 места - Официално сме в зоната на изпадащите, ако класирането във Висшата лига се определяше по красотата на стадиона. Кристъл Палас не е най-приятното място за посещение на мачове от елита.
  19. „Кенилууд Роуд“, 11 050 места - Изписа се и се изговори много за стадиона на Лутън Таун преди старта на сезона. Причината е, че той буквално се намира в центъра на стар работнически квартал и дори да искат да направят нещо с трибуните, опциите не са особено големи.
  20. „Виталити Стейдиъм“, 11 307 места - Борнемут официално се нарежда на дъното в тази класация със своя скромен стадион. „Черешките“ също са без особени амбиции в шампионата и сякаш е всичко около отбора вещае, че максимумът винаги ще е оцеляването.