Американските собственици на Челси и Манчестър Юнайтед повеждат нова битка срещу Висшата лига, за да отпадне ембаргото върху телевизионното излъчване на футболните срещи от 15:00 часа местно време, научихме от Daily Mail.

По този начин на „острова“ се излъчват само 200 от общо 380 срещи на година, а това неминуемо носи отражение върху телевизионните права, които продава най-скъпото първенство на планетата. Тод Боули и семейство Глейзър отлично осъзнават, че това са потенциално изгубени стотици милиони приходи всяка година.

Настоящото споразумение изтича в края на идната година, а след това вече има подписано ново за периода 2025-2029 г. Там се предвижда известено увеличение на телевизионните мачове до 250-270 мача, но пак повече от 100 срещи ще останат на тъмно.

Причината в Англия да има забрана за предаване на мачовете от 15:00 часа е, че местната футболна федерация смята, че така запалянковците са приканени да купуват билети за стадионите, вместо да гледат любимите си тимове в заведенията или от домашния комфорт.

Развитието на информационните технологии обаче подкопава този план, защото големите спортни заведения по цял свят вече разполагат със сателитна телевизия и безпроблемно използват канали от страни, където няма подобно ограничение. Същото важи и за интернет средите и на практика ембаргото е сериозно компрометирано.