Нюкасъл e на победа от Топ 4 във Висшата лига, след като удари Брайтън с 4:1 у дома в отложен мач от първенството. 

Така Свраките дръпнаха с 4 точки пред 5-ия Ливърпул два кръга преди края и се нуждаят от успех или срещу Лестър в понеделник, или срещу Челси в края на другата седмица. 

Домакините доминираха сериозно до почивката и дръпнаха с два гола, след като първо Денис Ундав отклони в собствената си врата корнер на Киърън Трипиър, а Дан Бърн вкара с глава малко преди паузата. 

Ундав направи мача интересен с попадение в началото на второто полувреме, но с късни голове на Калъм Уилсън и на Бруно Гимараеш, Нюкасъл си гарантира важния триумф и увеличи актива си до 69 точки. 

„Мисля, че бяхме невероятни. Едно от най-добрите ни представяния видяхме до почивката. Разбира се е много трудно да задържиш това ниво през цялото време и когато Брайтън вкара стана трудно. Като цяло обаче бяхме отлични в детайлите и достатъчно търпеливи” заяви доволен мениджърът Еди Хау. 

Загубата пък на практика почти ликвидира шансовета на Чайките за европейски мачове през следващия сезон, след като тимът е 6-и, но на цели 7 точки от Ливърпул, макар и с двубой по-малко.