Правителството на Великобритания постанови планове за радикална реформа на ръководенето на футбола, като обеща създаването на независим регулатор за осигуряване финансова устойчивост в спорта.

Министрите дадоха своята официална подкрепа за десет ключови препоръки в преразглеждане от феновете, което бе направено след проваления опит за създаване на европейска Суперлига миналата година. Най-значимо е планираното въвеждане на регулатор с правомощия да санкционира клубове. Сред другите препоръки са нова проверка на собственици, която цели да гарантира само квалифицирани хора, които да управляват клубове, и по-добра консултация с феновете.

Правителството добави, че има широка култура сред клубовете да оперират неустойчиви финансови практики, поставяйки преследването на успехи пред финансовото управление. Висшата лига беше предупредена, че трябва бързо да преразпредели парите или рискува трансферни такси и други по-тежки санкции. В момента Премиършип е ангажирана да осигури 1.6 млрд. долара във финансирането на клубове извън висшия футболен ешелон за следващите три сезона.

Висшата лига сподели в свое изявление, че е съгласна с нуждата от реформи, но „независим регулатор“ не е необходим.